U Zavičajnom muzeju u Slatini, ostaci su jedine originalne, istina razbijene boce koja govori o povijesti slatinskog pjenušca kojeg je obitelj Shaumburg-Lippe 1864. godine proizvela u Slatini… Tako je bilo do nedavno kada su pronašli još jednu, istina praznu, ali čitavu bocu „prvog hrvatskog pjenušca“. Naime, kako se u središtu Slatine, kroz projekt „EPIcentar Sequoia Slatina”, uređuje park i posjetiteljski centar, „iskopana je boca pjenušca“. S obzirom na to da je proizvodnja pjenušca, prije nego je preselila u Mađarsku, u Slatini „stanovala do 1912. godine, unikatna boca, koja je nastala „puhanjem stakla“, jer je u njoj „ostao jedan mjehurić“, nije nikako mlađa od te godine, može biti samo starija.

Povijest kaže, kako je te 1864. godine, proizvedeno 2.000 boca pjenušca, a krajem 19. stoljeća, broj je dosegnuo 15.000 komada… „Stoljeće i još malo kasnije“, Stari podrum i vlasnik Ivan Halas, je 2016. godine ponovno pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina od crvenog grožđa sa slatinskog područja, s ciljem promicanja slatinskog vinogorja kao kolijevke hrvatske proizvodnje pjenušca. Nazvali su ga „Slatinski biser“. (www.vpz.hr, Fotografija: Facebook Ivan Halas, Zavičajni muzej Slatina)