Puno kupaca smatra da su oznake ‘najbolje upotrijebiti do’ i ‘upotrijebiti do’ iste. Polovina hrane kupljene u supermarketima zbog oznake roka trajanja završi u smeću iako je jestiva.
“Najbolje upotrijebiti do” datum je tzv. “datum kvalitete” koji pokazuje datum do kojeg hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen “najbolje upotrijebiti do” datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr. promjena arome, tvrdoće, teksture).
“Upotrijebiti do” datum je tzv. “datum sigurnosti” i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka “upotrijebiti do” datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju.
(www.icv.hr, poljoprivreda.gov.hr)