DOM ZA STARIJE OSOBE BATURINA USKORO OTVARA VRATA J. Baturina: Želimo da se svi naši korisnici osjećaju kao kod kuće

Ostalo je još malo vremena do otvorenja Doma za starije osobe Baturina u Virovitici. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji na našem području, vrijednoj oko 23 milijuna kuna koja na čak 4500 četvornih metara može osigurati smještaj za 199 korisnika, uz brojne prateće sadržaje. Dom je izgradila tvrtka Prajo d.o.o., a ovih dana oprema ga tvrtka Contorte d.o.o. iz Virovitice. Kakav je interes za smještaj u Dom, kakve su cijene, što će se sve nalaziti u Domu i što korisnici mogu očekivati, pitali smo obitelj Baturina. Dom će u budućnosti voditi sinovi Mario i Marko. Jasminka Baturina ističe kako im je prvotni cilj bio osigurati ugodne uvjete za život.

– Želimo da se svi naši korisnici ovdje osjećaju baš kao kod kuće i zato smo pripremili brojne sadržaje u kojima će se moći baviti hobijima i aktivno ispuniti svoje vrijeme – ističe J. Baturina. Sam Dom koncipiran je tako da prizemlje i prvi kat budu prilagođeni pokretnim korisnicima, dok je na drugom katu prostor predviđen za nepokretne korisnike. Dom je povezan s dva lifta. Prizemlje je podijeljeno na ekonomski dio i dio za korisnike. Osim recepcije, ondje se nalazi prostor za sestre, prijem korisnika, prostor za fizikalnu terapiju i 36 dvokrevetnih soba, od kojih svaka ima svoju kupaonicu. U prizemlju je i velika Končarova kuhinja, praonica rublja, prostor za osoblje.

baturina2 Custom

– To je i prostor u kojem će se korisnici družiti i zabavljati. Korisnicima je na raspolaganju restoran i kafić s terasom, bit će ovdje i kapelica te prostor koji će služiti kao mali frizerski i kozmetički salon za naše korisnike. Ujedno, u prizemlju je i trgovina s robom široke potrošnje, hranom i pićem, ali i pidžamama, spavaćicama, tekstilom koji je potreban našim korisnicima i djelatnicima, kako bi oni koji dolaze u posjet svojim članovima obitelji na jednom mjestu mogli pronaći sve što im treba – pojašnjava Jasminka Baturina.

PUNKT ZA SVE UMIROVLJENIKE

Na prvom katu su sve dvokrevetne sobe, njih 36 i svaka ima svoju kupaonicu, a u središnjem dijelu nalaze se tri sobe: dvije dvokrevetne i jedna jednokrevetna. Na drugom katu je 48 kreveta za nepokretne korisnike, koji su smješteni po troje u sobama, a sobe su povezane s kupaonicama. Drugi dio predviđen je za pokretne korisnike. Na samom vrhu nalaze se tri jednokrevetne i dvije dvokrevetne sobe, u prostoru koji u Domu korisnicima osigurava gotovo privatnu atmosferu. Zdravko Baturina ističe kako je važno napomenuti da je riječ o Domu otvorenog tipa.

baturina 4 Custom

– Sve osobe koje su sposobne i mentalno zdrave moći će izaći u grad kad i gdje hoće, samo će se javiti na recepciji, gdje će uvijek biti dežurna osoba. Mogu doći i automobilom budući da imamo oko 70 parkirnih mjesta i njime putovati kamo god žele. Pokušat ćemo što više naših umirovljenika iz cijelog grada privoliti da dođu ovdje, da se svi zajedno druže tijekom cijelog dana – objašnjava Zdravko Baturina. Supruga Jasminka ističe kako će Dom imati sve potrebne sadržaje i usluge, ovisno o željama korisnika: u domu će, uz ostali kadar, biti i radni terapeut i fizioterapeut.

– Provodit će se fizikalna terapija, okupaciona terapija, socijalni radnici će s korisnicima obavljati razgovor pa će vidjeti njihove interese. Sukladno tome, slagat ćemo i sadržaje. Bit će tu i zabava, druženja, proslava rođendana i blagdana, izleta i različitih aktivnosti, ovisi o mogućnostima i željama samih korisnika – kaže J. Baturina.

baturina 2 Custom

KORISNICIMA VRT I VOĆNJAK

Upravo zbog želja korisnika koji su izrazili volju da bi se i u Domu nastavili baviti onime što vole, uz Dom je napravljeno malo šetalište na kojem će se nalaziti klupe i biti posađeno cvijeće.

– Puno žena reklo je kako bi voljelo nastaviti obrađivati vrt pa smo dio parcele odvojili i za voćnjak i povrtnjak te gredice sa začinskim biljem. Ondje će svi koji žele moći nešto posaditi, pljeviti ili samo uživati u prirodi. Mi ćemo svakako posaditi svoje voće i povrće, kako bismo u kuhinji koristili provjerene i domaće namirnice iz našeg vrta – kaže J. Baturina. Na vanjskom dijelu korisnici će moći popiti kavu ili čaj, prošetati, igrati šah, boćati…

baturina3 2 Custom

U ovom trenu, kaže Jasminka Baturina, interes je velik i čim se Dom otvori, u njega će useliti tridesetak korisnika, a zatim i oni koji su na listama čekanja i koji su svoje mjesto rezervirali unatrag nekoliko mjeseci.

– Mjesta ima, bez brige, nismo još puni – sa smiješkom kaže Jasminka. Dom je otvorio i priliku za nova zapošljavanja – ovisno o broju korisnika, nova radna mjesta otvaraju se za medicinske sestre, njegovateljice, čistačice, kuhare.

– Prema našoj projekciji, ukupno nam treba 58 ljudi, no krenut ćemo s manjim brojem i ovisno o broju korisnika, povećavati kadar – ističe J. Baturina. Možda jedno od najvažnijih pitanja je ono vezano uz cijenu. Obitelj Baturina ističe kako cijene ovise o tome je li korisnik sam u sobi ili je u dvokrevetnom apartmanu, je li pokretan, polupokretan ili nepokretan, pa se kreću od 4500 do 7000 kuna po osobi. Na upit postoji li mogućnost da dio cijene smještaja bude sufinanciran od strane sustava (država, općina, grad ili županija), J. Baturina ističe kako su zainteresirani za svaki oblik suradnje te će u budućnosti svakako i o tome biti govora. (www.icv.hr, mlo)

Collage Fotor 7

[g-gallery gid=”556325″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content