U organizaciji Udruge kuhara Grada Orahovice, u subotu, 6. travnja održat će se slastičarsko natjecanje “Zlatni orah”. Novina natjecanja je da će se ova manifestacija po prvi puta održati u Slatini. Svečana torta je tema natjecanja, a zadana namirnica je orah, autohtona namirnica ovoga kraja, što govori o želji organizatora da kroz ovu manifestaciju promoviraju gastronomiju i namirnicu svog kraja.

Propozicije natjecanja donosimo u nastavku te na sljedećim poveznicama:

Propozicije natjecanja za profesionalce preuzmite ovdje
Prijavnicu za profesionalce preuzmite ovdje

Propozicije natjecanja za učenike i škole preuzmite ovdje
Prijavnicu za učenike i škole preuzmite ovdje

Zadana namirnica je orah, koji mora biti sastavni dio torte (može, a ne mora biti dio
vanjske dekoracije torte)
– zadana tema: svečana torta (obvezno voditi računa o temi)
– natjecanje je pojedinačno (jedan natjecatelj-jedna torta)
– torte donijeti sa sobom gotove na natjecanje
– nema ograničenja u količini i veličini, ali veličina ne ulazi u ocjenu (preporuka je zbog ekonomičnosti i transporta raditi normalne torte promjera od 30-40 cm)
– ako se slaže torta s više katova, svi katovi moraju biti identični
– torta treba biti zarezana da se vidi presjek, a 2 porcije prezentiraju se na tanjurima za prosudbeno povjerenstvo (tanjure donijeti sa sobom)
– potrebno je voditi računa o vizualnom presjeku torte, težini i zahtjevnosti izrade cijele torte (koristiti više različitih vrsta smjesa ili tijesta , različitih nadjeva itd.)
– veći broj bodova nosi što više ručnog rada na dekoriranju (šećer, čokolada)
– torte moraju izgledati prirodno i ukusno
– zabranjeno je stavljanje ne jestivih predmeta i ukrasa na tortu kao i korištenje umjetnih aroma
– obavezno ponijeti i printanu recepturu i kratki opis izrade torte (opisano i izloženo se moraju slagati)
– obavezno ponijeti sanitarnu iskaznicu i radnu uniformu za rad i svečano predstavljanje

OCJENJUJU SE:

Tehnika pripreme:

– složenost pripreme – različiti biskviti, tijesta i nadjevi;
– sklad okusa – okus i tekstura torte;
– kreativnost -posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka;
– pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da nešto nije;
prepečeno ili prijesno kao i prekuhano ili nekuhano dovoljno;
– usklađenost recepture s gotovom tortom.

Vanjski izgled:

– sklad boja – boje moraju biti u skladu, i torta mora biti privlačna oku;
– kompozicija –mora biti pravilno i lijepo prezentirano;
– kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije.

NAGRADE:

1. nagrada 1.500 kuna, veliki ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora
2. nagrada: 1.000 kuna, mali ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora
3. nagrada: 700 kuna, mali ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora
4.-15. mjesta: zahvalnice, poklon paketi sponzora i organizatora.

Za natjecatelje iz daljih mjesta osigurani su smještaj i hrana, uz prethodnu najavu. Radni sastanak s natjecateljima bit će održan prije natjecanja. Torte moraju biti spremne za ocjenjivanje do 15:30 sati. U 20:00 sati je svečana VIP večera uz dodjelu nagrada sudionicima. Obvezno ponijeti sanitarne iskaznice

Maksimalan broj sudionika je 15, a ispunjene prijavnice treba poslati na e-mail tajnika: Vladimir Grgurić – [email protected], najkasnije do 25. ožujka.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Dražen Šafar, predsjednik Udruge, 098/782-263.

Natjecanje će se održati uz pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine

(www.kuhar.hr)