Marica Horvatin iz Duge Međe od svega što vidi, složi neku slatku deliciju. Kaže kako godišnje priprema oko 300 teglica raznoraznih pekmeza, džemova. Stvara ih od šljiva, malina, aronije… Pripravlja i razne domaće sokove i ništa ne prodaje, ona sve dijeli.
– Rodbini, djeci, svima – kazuje uz osmijeh, dok vrti kuhaču kako u kotlu ne bi zagorio pekmez od šljiva.
A on je najbolji i svi ga vole. Najviše s palačinkama, ali može se kombinirati i sa sladoledom, za kolače ili šlagom.
– Pekmez od šljiva je radi od stenlijevke, ali može biti i bistrica. Šljive se odkošte, očiste, operu, samelju i tada je potrebno četiri sata kuhanja. Miješanje je važno, jer pekmez ne smije zagorjeti. Ovakav domaći, može bez problema stajati dvije do tri godine i neće se pokvariti. Ovo je vrhunski proizvod. Koliko treba da se potroši? Ako imate puno djece, brzo ga neće biti – kazuje Marica, te dodaje.
– Moj pekmez putuje diljem Europe, od Njemačke do Švicarske. Svuda ga ima i svi su s njim oduševljeni – zaključuje. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)