Svakodnevni obroci nekada nisu sadržavali meso, već su se za obroke kombinirala raznovrsna variva, čorbe i čušpajzi. Kisela repa na čušpjaz sa ili bez suhih rebara, drugi dan grah čušpjaz, a treći dan ostaci oba prethodna ručka. Suradnica Bernarda Idžojtić ispričala nam je kako su se često ukuhavali razni gumboci koji nisu imali zadanu formu, a “išli su u svašta i sve kako bi se pojačalo jelo”. Osim trganaca gumboca u graovoj čorbi ukuhavali su se i u krumpirovu čorbu, a kod nekih domaćinstava i u ajngemaht juhe. Prema starim zapisima gumboce s fotografije izradili su učenici Strukovne škole Virovitica.

Gumboci
Od žitnog, odnosno pšeničnog brašna zamijesi se tijesto s vodom i solju te se trgaju i ukuhavaju u kipuću čorbu, čušpjaz, juhu ili vodu. Danas u tijesto dodajemo i jaje, kako radi povezivanja i izbjegavanja raspadanja prilikom kuhanja, tako i radi hranjivosti jela.

Gradski muzej Virovitica