* ½ naranče
* 1 šaka listova kelja
* 1 banana
* 2,5 dcl vode
Ogulite naranču i bananu, a kelj operite i odstranite središnji, tvrdi dio lista. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte minutu. Smoothie ulijte u čašu ili staklenu bocu, ovisno o tome kada ga planirate piti.
Naranča – jedna od najzdravijih vrsta voća
Naranče su odličan izvor vitamina C i flavonoida, a jedna naranča sadrži gotovo 100 posto preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C. Dobar je izvor vlakana, a bijeli unutarnji dio, odnosno albedo obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim spojevima. Tu su i vitamin A, B, amino kiselina, beta karoten, cink, folne kiseline, fosfor, kalij, kalcij, mangan, natrij, pektin i željezo. Čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka. Kombinacija antioksidansa i flavonoida naranču čini jednom od najzdravijih vrsta voća.
Kelj – pomagač kod probave
Niskokaloričnost i bogatstvo vlaknima je ono što kelj čini posebnim. To potvrđuju i brojke: 100 grama kelja ima samo 50 kalorija, 5 grama vlakana i 0 grama masnoće. Samim time odličan je pomagač kod probave. Također, prepun je hranjivim tvarima, vitaminima, magnezijem i folnim kiselinama. Točnije, kelj je bogat željezom, vitaminom K, A, C, snažnim antioksidansima, Omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, vlaknima i sumporom te pruža kardiovaskularnu podršku.
Tekst: Željka Đaković