Dvadeset i jedna torta, jedna bolja od druge, vrhunski majstori slastica iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, sjajan ambijent hotela ”Dukat” u Orahovici, krema hrvatskog i bosansko-hercegovačkog slastičarstva u ocjenjivačkom vrhunska organizacija i priprema te gastro delicije vrhunskih restorana iz cijele Slavonije. Sve to bilo je dio gastronomske manifestacije ”3. Zlatni orah” – međunarodnog natjecanja slastičara u organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice. Suorganizator je bila Turistička zajednica grada Orahovice, a pokrovitelji Grad Orahovice i Virovitičko-podravska županija, dok je stručni pokrovitelj bio Hrvatski kuharski savez, a zlatni pokrovitelj tvrtka Podravka iz Koprivnice.
Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije, profesionalci i učenici-slastičari strukovnih škola. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su članovi HKS-a, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin iz Umaga i Nikolina Lončar te član Udruženja kuhara BIH Albin Herljević i prema njihovim riječima imali su iznimno težak posao. Stručno povjerenstvo najviše bodova u konkurenciji profesionalaca dalo je Silviji Nekić iz Brezika Našičkog, vlasnici obrta Cukerija za tortu u obliku kotlića i slavonskog čobanca. Kod učenika najbolja je bila Ivana Štraub učenica prvog razreda Srednje strukovne škole Isidora Kršnjavog iz Našica. Stručni ocjenjivački sud uručio je i posebnu nagradu Alenki Butorac iz Slatine koja je pripremila jedinstvenu tortu bez glutena. Na završnoj svečanosti nagrade najboljima uručili su predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar, orahovački gradonačelnik Josip Nemec, predsjednik Udruženja kuhara BIH Sead Čatić te poznati kuhar iz Podravke i član HKS-a Dražen Đurišević koji su i pozdravili nazočne te čestitali svim sudionicima i organizatorima na ovom iznimnom gastronomskom događaju. U sklopu manifestacije održana je i radionica na temu izrade figura od šećerne mase koju je održala stručna predavačica, prezentatorica tvrtke Cake Decoration iz Zagreba, Lada Osredečki.
(www.icv.hr, vg; Foto: Vladimir Grgurić)
[g-gallery gid=”401679″]