Umirovljenici s područja VPŽ pjesmom i natjecanjem u starim sportskim igrama u Virovitici proslavili Međunarodni dan starijih osoba

Matica umirovljeničkih udruga VPŽ danas (utorak) je nastavila sa zanimljivim manifestacijama u povodu obilježavanja Dana starijih osoba koji se tradicionalno obilježava 1. listopada.

Pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, u centru Virovitice održan je kulturno-zabavni program na kojem je nastupila folklorna sekcija Matice umirovljeničkih udruga VPŽ i tamburaški sastav “Kućni ljubimci” iz Virovitice.

Prvi je nazočne pozdravio u ime domaćina predsjednik Matice umirovljeničkih udruga VPŽ Antun Han zahvalivši im se što su svojom nazočnošću i sudjelovanjem uveličali Međunarodni dan starijih osoba te ih pozvao i na događaj koji će uslijediti u srijedu, 2. listopada.

-Sa zadovoljstvom mogu najaviti sutrašnji zanimljiv događaj u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici koji će se održati s početkom u 18 sati, a radi se o poetsko-glazbenoj večeri na kojoj će se svojim literarnim i glazbenim uradcima predstaviti 25 umirovljenika s područja županije. Osim toga, do subote, 5. listopada Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica osigurala je besplatno jednogodišnje učlanjenje u ovu kulturnu ustanovu za sve umirovljenike – pozvao je umirovljenike Antun Han.

Sve nazočne umirovljenike i sudionike događaja pozdravio je i gradonačelnik Ivica Kirin ističući zadovoljstvo nasmiješenim licima naših umirovljenika.

-Ovaj današnji lijep i sunčan dan dodatno su uljepšala i vaša nasmijana lica. Vi umirovljenici poznati ste po svom optimizmu i kada vam je najteže. Drago mi je da svojim primjerom održavajući brojne aktivnosti potičete i druge umirovljenike na aktivan život, ali dajete primjer i nama mlađima kako se treba raditi i živjeti. Hvala vam na tome – zahvalio je populaciji treće životne dobi Ivica Kirin.

U ime pokrovitelja ovog događaja čestitke povodom Međunarodnog dana starijih osoba svim umirovljenicima uputio je i župan VPŽ Igor Andrović.

-Hvala vam što ste kroz svoj radni vijek radili i brinuli se o nama mlađima i koji ste nam svoje znanje i iskustvo dali u naslijeđe. Svakim susretom s vama čujemo neki pozitivan savjet ili prijedlog, a to je uz skrb i doprinos što ste dali za ovo društvo u svakom slučaju zalog naše budućnosti – rekao je između ostalog Igor Andrović koji je i otvorio sportsko-rekreativna nadmetanja u nekim starim, već pomalo zaboravljenim igrama.

Natjecali su se tako u balinčeku, bacanju kolutova, nošenju košare na glavi, brzom hodanju i visećoj kuglani, a uz sve to svi su mogli provjeriti svoje zdravlje mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi te se zasladiti ukusnim voćem i kolačima.

Oni najuspješniji osvojili su sportska odličja, a najstariji rekreativci primili su prigodne poklone koje su im uručili zamjenik župana VPŽ Marijo Klement i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac.

Najstariji natjecatelji bili su 95-godišnji Ivan Pisković i 86-godišnja Dragica Šerbula.

U brzom hodanju za žene pobijedila je Đurđa Bajivić ispred Ružice Igrić, Ivanke Tivanovac i Magde Kovačević.

U brzom hodanju za muškarce najuspješniji je bio Josip Asić ispred Damira Barčanca, Josipa Trohe i Josipa Štabloka.

Najuspješnija u bacanju kolutova bila je Jasna Gojević ispred Snježane Brkić, Ankice Pleše i Maje Dukarić, dok je kod muškaraca najuspješniji bio Željko Dolenčić ispred Zvonka Pipića, Josipa Štabloka i Milana Mihića.

U visećoj kuglani najuspješnija je bila Snježana Brkić ispred Marije Belani, Bernarde Smiljanić i Nade Žibreg, a najuspješniji kod muškaraca bio je Slavko Slavić ispred Milana Mihića, Ivana Piskovića i Željka Dolenčića.

U nošenju košare na glavi najuspješnija je bila Maja Dukarić ispred Katice Lovrenović, Ankice Sabo i Marije Jurišić, dok je kod muškaraca u toj igri bio najspretniji Josip Troha ispred Zlatka Markovčića, Tomislava Galekovića i Stjepana Štefeka.

U igri balinčeki najuspješnija je bila Irena Krznarić ispred Marije Belani, Marije Prelas i Anke Vošćak, a najuspješniji natjecatelj bio je Franjo Pajtl ispred Zvonka Pipića, Josipa Asića i Josipa Trohe.

Uz navedene, natjecatelje su bodrili i pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasna Abramović te pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivan Horvat, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Tamara Štefanec, župnik Župe svetog Roka te gvardijan fra Ivica Jagodić, predstojnik Ureda za mirovinsko osiguranje Josip Kučan, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Nikola Slavić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz, tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec i tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović, tajnik Školskog sportskog saveza VPŽ Ivan Kelečić, predsjednica Društva za sport i rekreaciju Podgorje Helena Bukvić i njena sudačka ekipa koja je pratila natjecanje.

(www.icv.hr, bs, foto: M. Šolc i A. Zeko)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content