Udruga SOS Virovitica povodom Međunarodnog dana žena iz ruralnih područja u Slatini održala javnu akciju

Udruga S.O.S. Virovitica povodom Međunarodnog dana žena iz ruralnih područja održala je javnu akciju podjele informativno-promotivnih materijala kod Gradske tržnice Slatina.

Javna akcija održana je uz donaciju BAT-a Hrvatskih duhana d.d. Povodom Međunarodnog dana žena iz ruralnih područja, želimo istaknuti ključnu ulogu žena u ruralnim sredinama. Iako je njihovo djelovanje izuzetno važno, doprinos žena iz ruralnih područja obiteljima, lokalnoj ekonomiji i društvu često ostaje neprepoznat. Patrijarhalni stavovi i dalje su prisutni u našem društvu, reflektirajući se na sve aspekte života žena i muškaraca.

Tako se životi žena, a posebno žena iz ruralnih područja, često definiraju rodnim ulogama koje podrazumijevaju da je njihovo mjesto unutar kućanstva, stvarajući dodatni teret neplaćenog rada. Za žene u ruralnim područjima to znači povećan rizik od višestruke diskriminacije.

Kada govorimo o njihovoj ulozi u radu na poljoprivrednim gospodarstvima, svega 29 posto žena u Republici Hrvatskoj nositeljice su poljoprivrednih gospodarstava, a većina njih starija je od 65 godina.

Žene iz ruralnih područja često su na različite načine isključene iz donošenja odluka koje se tiču njihovih zajednica što dodatno otežava njihov položaj. Mnoge žene nemaju pristup osnovnim resursima, poput obrazovanja, zdravstvenih i kulturnih usluga što ih sprječava u ostvarivanju svojih potencijala. Ovaj nedostatak resursa i podrške ne samo da ograničava njihove mogućnosti već i usporava razvoj cijelih zajednica.

Ovaj dan prilika je da osvijestimo koliko su važne promjene u svim segmentima društva – od rodno senzibilnih javnih politika do promjene stavova pojedinaca i pojedinki. Samo tako možemo osigurati ravnopravno djelovanje svih osoba u zajednici.

Radom na jačanju vidljivosti žena iz ruralnih područja, njihovih prava i potreba, kao i na osiguravanju pristupa obrazovanju, zdravstvenim i kulturnim uslugama te drugim resursima i tržištu rada pridonosi se uspostavi ravnopravnosti i stvaranju održivih zajednica.

(SOS Virovitica, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content