Udruga Kupusari 2 iz Donjeg Miholjca skuhala najbolji fiš u Orahovici

U organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice grada Orahovice, te u suradnji s Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, u središnjem orahovačkom gradskom parku održano je tradicionalno 29. natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša- Fišijada.

Na natjecanju su sudjelovale 23 ekipe iz Donjeg Miholjca, Viljeva, Slatine, Našica, Orahovice i Zdenaca, svi su dali sve od sebe da bi skuhali što bolji poznati slavonski riblji specijalitet, a organizator im je svima osigurao šarana, litru vina, ložište, drva, stol i klupe.

U ranim poslijepodnevnim satima krenulo je zagrijavanje uz odlični tamburaši sastav Kontra, čistila se i rezala riba, pripremali začini…, a tijekom natjecanja pridružio se i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement.

– Orahovački kraj poznat je po vrhunskoj ribi i odličnim majstorima fiša i zato mi je posebno drago da Grad i Turistička zajednica ustraju na organizaciji ovog natjecanja koje je ujedno i sjajna prigoda za odlično druženje. Nekoliko uzoraka sam onako obilazeći ekipe i kušao i mogu reći da se doista radi o vrhunskim okusima- rekao je Klement.

Nakon gotovo sat vremena kuhanja, uzorci su bili spremni za ocjenjivanje, a rukave su ovoga puta zasukali i žlice “naoštrili” Vladimir Pleša i Jozo Agatić, a ocjenjivanju im se pridružio i orahovački gradonačelnik Saša Rister. Kako su rekli članovi Povjerenstva, zadatak nije bilo nimalo lak.

– Ocjenjivali smo boju, okus, način kuhanja ribe, odnosno koliko je i kako riba kuhana te konzistenciju ribe i začina. Moram reći da smo jako zadovoljni, bilo je vrhunskih uradaka i nije nam bilo lako odlučiti. Čestitam i zahvaljujem svima koji su se okušali u kuhanju, naravno, najviše onim najboljima– rekao je Pleša.

Na kraju najbolji fiš s ukupno 94 osvojena boda skuhala je ekipa Udruga kuhara u kotliću Kupusari 2 iz Donjeg Miholjca, drugo mjesto s 91 bodom pripalo je Caffe baru “Bum” Zdenci, a treće Restoranu Calimero koji je skupio 84 boda.

– Kod fiša je važno paziti na kuhanje ribe i posebno imati dobru papriku. Mi smo ovoga puta išli s domaćom baranjskom paprikom i eto ispalo je odlično. Svake godine smo u Orahovici, i na čobanijadi i fišijadi i ovdje nam je jako lijepo, ugodno se osjećamo, dobro se zabavimo, a sada smo kući u Donji Miholjac odnijeli i pobjedu što nam je posebno drago. Jako sam sretna i sigurno dolazimo i ubuduće– rekla je glavna kuharica Anamarija Zetaić.

Ugodna atmosfera i pravi jesenski dan privukla je mnoge u središnji gradski park, a posebno oduševljen bio je i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Fišijada ima dugu i bogatu tradiciju u našem gradu, uvijek se kuhao vrhunski fiš i jako mi je drago da svi zajedno ustrajemo da tu tradiciju i nastavimo. Hvala svim ekipama koje su došle i svim ljudima koji su nam se pridružili. Okušao sam se i u ocjenjivanju i moram priznati da to nije nimalo lak zadatak, čak dapače- iznimno zahtjevan. Probali smo doista odlične uzorke i ja od srca čestitam najboljima– zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content