Učenici SSIK-a sudjelovali na simulaciji sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu

Učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga danas (petak) su sudjelovali u cjelodnevnom programu Euroscole, u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Kroz Euroscolu učenici imaju priliku upoznati se s funkcioniranjem europskih institucija, raspravljati o demokraciji, temeljnim pravima i europskim vrijednostima. Nadalje, pregovaraju, iznose svoje rezolucije pri čemu zauzimaju stranu, raspravljaju i postavljaju pitanja.

Učenici iz 27 država članica EU upoznali Europu kroz Q&A

Službenim pozdravom otvoren je cjelodnevni program Euroscole u kojemu je na današnjoj sjednici sudjelovalo više od 700 učenika i profesora iz škola svih država članica Europske unije. Podijeljeni u heterogene skupine sudjelovali su u različitim aktivnostima, a ipak posebno uočljivi bili su naši učenici s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima.

Interaktivni dio programa nastavljen je uz Q&A sesiju s prvom potpredsjednicom Europskog parlamemta Sabine Verheyen. Veliku važnost učenici su posvetili ratnim događanjima, ulozi politike Europske unije u takvim okolnostima, kao i financiranju pothvata s ciljem pronalaženja različitih opcija. Između ostaloga zanimala su ih i demografska pitanja EU, položaj žena kroz politički svijet, rodna diskriminacija te obrazovni sustavi uz političke prilike pojedinih država.

Pokazali zavidne vještine i znanje o EU

Jutarnji program učenici su završili Laboratorijem za inovacije: Zaštita demokracije i temeljnih prava EU, a učenici su sva pitanja ovoga puta uputili voditelju pravnog odjela Europskog parlamenta Antoniu Caioli. Tijekom poslijepodnevnog dijela programa učenici su sudjelovali u najiščekivanijem dijelu Euroscole, simulaciji sjednice Europskog parlamenta i debatiranju. Kroz rad u grupama i zastupanje različitih teza pokazali su zavidno znanje o Europskoj uniji, problematici, ali i komunikacijskim vještinama.

(icv.hr, Božica Bjelokapić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content