U Virovitici počinju radovi na izgradnje palijativnog stacionara Doma zdravlja VPŽ za pacijente u terminalnoj fazi bolesti

Kroz desetak dana počet će radovi na rekonstrukciji i adaptaciji postojećeg prostora Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, gdje se trenutno nalaze ambulante Odjela za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Virovitica, a koji će biti prenamijenjeni u budući Palijativni stacionar u Virovitici. Vrijednost prve faze radova iznosi oko 370.000 eura, a nakon provedenog postupka javne nabave, izabran je izvođač Uzor color d.o.o. iz Suhopolja.

– Ideja postoji već šest godina, ali čim su se stvorili preduvjeti, zahvaljujući Županiji i županu Igoru Androviću, imali smo spreman projekt i mogli smo s njim aplicirati za potrebna sredstva. Od Ministarstva zdravstva smo za prvu fazu, koja uključuje samo građevinske radove, dobili 170.000 eura, a ostatak su po 50.000 eura osigurali Virovitičko-podravska županija i Dom zdravlja VPŽ.

Nakon građevinskih radova, koji bi trebali biti završeni do 23. svibnja 2025., slijedi opremanje prostora, za što će biti potrebno dodatnih 650.000 eura. U novoj mreži odobreno nam je osam postelja stacionarnog palijativnog tipa, jer smo ograničeni kvadraturom prostora koji će se obnoviti. Trenutno nemamo mogućnost smjestiti osobe u terminalnoj fazi bolesti u adekvatan prostor, gdje bi imali 24-satnu njegu i skrb, uz smanjenje boli koja je intenzivna u toj fazi.

Nažalost, na području Virovitičko-podravske županije danas imamo samo jedan mobilni palijativni tim, gdje jedna medicinska sestra pokriva područje od Otrovanca do Orahovice. U budućnosti, s osam palijativnih postelja, barem ćemo malo olakšati situaciju potrebitima na našem području – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, dr. Ivica Fotez.

(vpz.hr, Foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content