U Virovitici otvorena izložba posvećena legendarnoj doktorici Tereziji Salaj Rakić: COOR će nositi njeno ime

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, povodom stote godišnjice rođenja, jučer (utorak) je otvorena izložba posvećena prvoj virovitičkoj pedijatrici prim.dr. Tereziji Salaj Rakić. Izložbu je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Virovitici, a potpredsjednica Ogranka, Dubravka Sabolić je postavila izložbu.

Svečanost otvorenja je održana pred brojnim auditorijem, a nazočili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett Škvarić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, v.d. ravnatelja Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević te prijatelji, kolege, suvremenici i brojni štovatelji rada i života doktorice Salaj.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Ivana Vidak Teskera, naglasila je.

-Organizacija izložbe je bio proces koji je trajao nekoliko mjeseci jer smo tražili suradnju od građana da nam dostave svoje materijale, odnosno sve one svoje uspomene, događaje i priče koje imaju o doktorici Salaj Rakić. Ona je prije svega Viroviticu, ali i širu okolicu zadužila svojim odnosom prema medicini i pacijentima, ali je i kroz humanitarni rad promovirala sve ono dobro što jedna zajednica treba imati u pojedincu i mislim da bi nam svima ona mogla biti uzor. Ova izložba je neki obol koji smo željeli njoj dati, za sve ono što je napravila za zajednicu, kao pedijatrica ali i humanitarka velikog srca.

Autorica izložbe Dubravka Sabolić naglasila je kako je o samom radu dr. Salaj Rakić puno toga zabilježeno kroz Virovitički list.

-Što se tiče slikovnog materijala, taj materijal je doista došao iz ruku osoba koje su radile sa doktoricom, dakle medicinske sestre, bolničarke, koje su od tih pedeseti godina pa sve do devedesete godine, kada je doktorica otišla u mirovinu, sa njom doista provodile velik dio vremena i one su tako sačuvale nešto od tog foto materijala. Na izložbi imamo i originalne dokumente, oni su došli posredovanjem Gorana Gazdeka koji je taj materijal ustupio Ogranku, a tu je sačuvano nekoliko fotografija iz rane mladosti, tu ima iz studentskih dana, Svjedodžbi, pa do nekih priznanja koje je doktorica dobila za života – rekla je Sabolić.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je.

– Cijeli svoj život posvetila je djeci, brinula se o njihovom zdravlju te svojim predanim radom ostavila neizbrisiv trag u našoj zajednici. Znamo da joj je životna želja bila otvaranje vrtića za djecu s teškoćama u razvoju, a ta želja ostvarila se 2019. godine. Danas, Grad Virovitica s osobitim poštovanjem njezino ime daje ustanovi koja je dom upravo tom vrtiću. Ovaj čin nije samo počast njenom imenu, već i trajni podsjetnik na njenu brigu, ljubav i predanost svakom djetetu. Ova neumorna humanitarka bila je i naša liječnica. Neka njeno ime i dalje svijetli, baš kao i njen duh koji će uvijek biti uz nas kroz osmijehe djece o kojoj je toliko brinula, dodao je gradonačelnik.

Izložba nosi naziv „Život posvećen djeci i zajednici“ što u punom smislu opisuje doktoricu velikog srca. Svoj dom također je ostavila onim najpotrebitijima – djeci s teškoćama. Njena kuća u Virovitici bit će u budućnosti uređena za uslugu organiziranog stanovanja, za što je već izdana građevinska dozvola.

Na otvorenju izložbe je prikazan filmski zapis, iz arhive Virovitičke televizije, u kojem Draga Vranješ razgovara s doktoricom Terezijom Salaj Rakić.

Učenice trećeg razreda Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, smjer kozmetičari, pod mentorstvom Marine Nemet, za sve prisutne napravile su prigodan prezentacijski poklon, poznatu “Salaj kremu” za bebe.

Izložbu posvećenu dr. Tereziji Salaj Rakić, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica možete posjetiti do 7. studenog.

(www.icv.hr, virovitica.hr, mk, foto: M. Kocijan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content