U Virovitici od siječnja primjena naplate prema stvarnom odvozu otpada: Manji računi za građane koji odvajaju reciklabilni otpad

Reciklažno dvorište, kompostana, kao i Reciklažno dvorište za građevinski otpad na odlagalištu u Virovitici postali su ključan dio lokalnog sustava za kružno gospodarenje otpadom te su postignuti značajni rezultati i napredak u promicanju održivih praksi.

– Kako bi se građanima maksimalno olakšala obveza odvajanja biorazgradivog i reciklabilnog otpada, Grad Virovitica dodijelio im je besplatno posude za reciklabilni otpad, kao i vrtne kompostere. Nadalje, javno su dostupne posude za odlaganje stakla, baterija, otpadne odjeće i obuće, a na Reciklažnom dvorištu u Virovitici mogu se besplatno predati gotovo sve kategorije otpada. Građani također imaju i mogućnost predaje vrtnog i ostalog biootpada u kompostanu na Gradskom odlagalištu, kao i građevinskog otpada u Reciklažno dvorište za građevinski otpad – ističu u Flori VTC.

Osim besplatnog odlaganja otpada za recikliranje, građani na Gradskom odlagalištu mogu besplatno dobiti i kompost za poljoprivredne i hortikulturne namjene, koji se “proizvodi” u komposterima na odlagalištu.

– Naši veliki komposteri su tzv. sterilizatori i ubrzivači fermentativnih procesa. Plinovitih emisija nema jer posjedujemo bio filtere, nema stakleničkih plinova, otpadnih voda niti neugodnih mirisa. Kompost zrije na lokaciji odlagališta, nedaleko od kompostera, do faze kada se može upotrebljavati. Tada je spreman za otpremu korisnicima koji se moraju samo prethodno najaviti na ulazu na odlagalište te ponijeti svoju ambalažu – ističe Borna Đurđević, rukovoditelj Službe za zbrinjavanje komunalnog otpada u Flori VTC naglašavajući kako svijest korisnika o odvajanju otpada raste iz godine u godinu – u 2021. se započelo s pokusima sakupljanja biootpada te je sakupljeno 799 tona od korisnika, a u 2023. taj broj je porastao na 2.078 tona.

Opća obveza odvojenog sakupljanja i recikliranja otpada propisana je Zakonom o gospodarenju otpadom, koji je na snagu stupio prije tri godine. Zakonom je također propisan i obračun cijene usluge odvoza komunalnog otpada prema predanoj količini. Dakle, svako kućanstvo dužno je predavati svaku kategoriju reciklabilnog otpada odvojeno od ostalog otpada. Novim obračunom cijene građane se potiče da smanje količinu predanog miješanog komunalnog otpada tako da iz njega izdvoje te odvojeno predaju biootpad i ostali reciklabilni otpad.

Nakon dvogodišnjeg perioda uhodavanja, od siječnja 2024. godine tvrtka Flora VTC će javnu uslugu komunalnog otpada naplaćivati prema broju evidentiranih pražnjenja miješanog komunalnog otpada, odnosno zelene posude. Prema tome, ona kućanstva koja ne odvajaju otpad te imaju više pražnjenja zelene posude, plaćat će veću cijenu i time se izložiti naplati ugovorne kazne.

Vezano uz odvajanje reciklabilnog otpada, provedena je i nacionalna informativna kampanja putem dopisa, obavijesti uz račune, letaka, web stranica, radija i TV-a. Također, prošle su godine u Virovitici omogućeni svi preduvjeti da se u potpunosti izdvaja reciklabilni otpad te se tako, uz minimalnu javnu uslugu, plaća samo pražnjenje zelene posude s miješanim komunalnim otpadom.

Posude su čipirane i njihova pražnjenja se evidentiraju, a što građani mogu sami kontrolirati pregledom stanja računa putem web stranice Flore VTC, koristeći pritom pristupne podatke koji se nalaze na mjesečnim računima.

Napominjemo još jednom – pražnjenje plavih, žutih i smeđih posuda, odvoz glomaznog otpada kao i samostalni dovoz u Reciklažno dvorište vrtnog, zelenog otpada, biootpada, stakla, plastike, EE otpada, građevinskog i još 30-ak vrsta drugog kućnog otpada se ne naplaćuje.

Akontacijskim mjesečnim računima za odvoz komunalnog otpada obračunata su 2 pražnjenja zelene posude, što je pružatelj usluge i dužan omogućiti. Ovim obračunskim računom, ako su građani zelenu posudu predavali na pražnjenje manje od 2 puta mjesečno, ostvaruju pravo na pretplatu kojom će im biti umanjeni sljedeći računi ili podmirena stara dugovanja.

Ako se posuda posudu s miješanim komunalnim otpadom predavala više od 2 puta mjesečno, građani su dužni platiti razliku prema broju više evidentiranih pražnjenja u proteklom obračunskom periodu po cijenama iz Cjenika javne usluge:

Novi obracun

Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja:

  • 033/803 150 (služba za korisnike) ili 0800 444 110 (besplatni info telefon)
  • www.flora-vtc.hr
  • [email protected]

(virovitica.hr, flora-vtc.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content