U sklopu proslave Dana općine u Kalinovcu predstavljena monografija “Ljubica Matulec – ženski Genralić”

U sklopu obilježavanja Dana općine Kalinovac, u Osnovnoj školi Ivan Lacković Croata u Kalinovcu, održana je svečana promocija monografije Ljubica Matulec – ženski Generalić.

Ljubica Matulec je ugledna kiparica naivne umjetnosti koja je rođena u Batinskama, a nedavno je preminula u 85. godini života. Autor monografije „Ljubica Matulec – ženski Genralić” je Zvonimir Ištvan, a uz njega o životu i stvaralaštvu kiparice govorili su i Darko Sobota, saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac, Helena Kušenić kustosica u Muzeju grada Koprivnice, Robert Čimin, direktor Turističke zajednice Dravski peski te Mirjana Bazijanec, ravnateljica Osnovne škole Ivan Lacković Croata.

U svojoj dugoj i bogatoj umjetničkoj karijeri Ljubica Matulec osobito se istakla u spomeničkoj skulpturi i sakralnoj tematici. Svoja umjetnička djela izrađivala je gotovo iz svih vrsta drveća koje je pronalazila u zavičaju.

Prvi put je izlagala u Pitomači 1968. godine. Sudjelovala je na mnogim kolonijama, a njezini kipovi se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i uglednim galerijama u Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u. Poznata je po svojim spomeničkim skulpturama (Hamburg, Kalnik, Sesvete Podravske, Kalinovac).

Veličanstvenu skulpturu Hrvatski iseljenik postavila je u Hamburgu 1989. godine, u povodu 800. obljetnice luke Altona, a u čast svim brojnim hrvatskim iseljenicima, koji su iz Hamburga otputovali preko Atlantskog oceana.

(www.icv.hr, mk, foto: M. Kocijan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content