U Orahovici boravili učenici iz mađarskog Harkanya: Nastavljena suradnja duga 37 godina

Sada već davne 1987. godine, zahvaljujući, danas nažalost pokojnoj orahovačkoj nastavnici Blaženki Novotny, s kolegama iz Osnovne škole Kitaibel Pal iz mađarskog Harkanya rođena je suradnja dvaju škola- Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica i spomenute iz Harkanya, a koja traje punih 37 godina.

Ova suradnja donijela je niz sjajnih prekograničnih projekata, mnoge su se generacije upoznale i sprijateljile, a ove godine, iako nema projekata, suradnja je nastavljena. Tako su danas u Orahovici boravili učenici 5., 6., 7. i 8. razreda iz mađarske škole u prijateljskom posjetu Orahovici predvođeni svojim nastavnicima i prije svih, umirovljenim ravnateljem škole Jozefom Kiscem koji je ovu suradnju i očvrsnuo.

Učenici obje škole obišli su nekoliko orahovačkih ljepota poput Jezera, šetnicu Stare pruge, kuriju Hercegovac i Plavo jezero Industrije građevinskog materijala Radlovac. U ime škole iz Harkanya o suradnji je pričala nastavnica Zsuzsa Greges istaknuvši kako je Orahovica postala njihov drugi dom.

– Ovdje smo svi kao kod kuće. Naša zajednička priča traje 37 godina i zaista nisam još čula da bilo gdje neke škole imaju ovako lijepu i dugu suradnju. To je i za nas odrasle, a posebno za djecu, jako lijepo. Svake godine se družimo, a znamo da se mijenjaju generacije tako da su neka djeca ove godine po prvi puta ovdje što je za njih doživljaj. Orahovica i njen prirodni okoliš su prekrasni, a hvala našim domaćinima na lijepom dočeku. Suradnju nastavljamo i mi ćemo se i dalje družiti, a sada nam slijedi dolazak orahovačke škole kod nas, vjerojatno na proljeće, što nas posebno veseli– rekla je Greges, a posebno pod dojmom bio je umirovljeni ravnatelj škole Jozef Kisc.

– Dugo sam ovdje u Orahovici i vidio sam puno toga, znam da je prekrasan gradić, ali posebno me se dojmilo ovo Plavo jezero koje još nisam vidio. To je nešto prekrasno, lokacija za poželjeti. Uvijek se u Orahovici može nešto novo vidjeti i doživjeti– rekao je Kisc.

Ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica Maja Škraba dio je ove priče od njenih samih početaka.

– Iza nas je 37 godina jedinstvenog i divnog prijateljstva. Sve je počelo 1987. godine prvom razmjenom učenika i zajedničkim ljetovanjima čega sam i sama kao učenica bila dio, a onda smo to sve još više učvrstili i posjećivali se za dane škole. Dolaskom europskih projekata zajedno smo se prijavili ne nekoliko projekata koji su odrađeni na visokoj razini i na korist obje škole. Trenutno nemamo zajedničkih projekata, ali naša obostrana želja je da nam se učenici nastave družiti, da prepoznaju tradiciju i u svemu tome uživaju. Želja nam je da nam se učenici povežu kao što su to učinili i učitelji kroz 37 godina. Imam čak osjećaj da su nam kolege iz Harkanya dio naše zbornice kao i mi njihove. Učenicima također danas nije problem komunicirati, ne postoji više ta jezična barijera jer i jedni i drugi tečno govore engleski i njemački i brzo se zbliže– kaže Škraba te posebno ističe današnji dana, dan upoznavanja Orahovice.

– Danas smo osmislili jedan opušten dan s druženjem u prirodi i upoznavanjem Orahovice. Pokazali smo i naše Jezero, Plavo Jezero i ostale destinacije, a potom su na sportskim terenima na Jezeru održane i sportske igre na naš tradicionalni način, dakle s izmiješanim ekipama, jer nikada se ne borimo Hrvatska protiv Mađarske nego igramo svi zajedno– zaključila je Škraba.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content