U novoj vjeronaučnoj dvorani postavljena i otvorena izložba o povijesti orahovačke župe

U novoizgrađenoj župnoj vjeronaučnoj dvorani otvorena je izložba o povijesti Župe Našašća Svetog Križa u Orahovici, koju je organizirao župnik Željko Strnak. Izložba sadrži brojne zapise, fotografije, dokumente i ostali materijal o bogatoj povijesti župe, a župljani su imali priliku obići izložbu uz župnikovo vođenje i objašnjenja svake fotografije.

Župnik Strnak iznio je nekoliko važnih podataka o povijesti orahovačke župe.

– Orahovačka župa spominje se u ranom srednjem vijeku, 1334. godine. Do sredine 18. stoljeća u Orahovici je postojala crkva posvećena Našašću Svetog Križa. U izvještaju podnesenom biskupu 1730. godine kaže se da je crkva u Orahovici sagrađena od drveta. Naša crkva je barokna građevina sagrađena 1756. godine, a posvetio ju je 1800. godine zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac. Naziv crkve vezan je uz sv. Jelenu i pronalazak ostataka križa u Jeruzalemu za koji se pretpostavlja da je Isusov. Uzvišenje Sv. Križa po starom se kalendaru slavilo 3. svibnja, pa se taj datum sada slavi i u našoj župi – rekao je župnik.

Strnak je također spomenuo da je nekada u Orahovici postojala crkva sv. Katarine, zbog čega se slavi i njezin blagdan 25. studenoga. Lijevi oltar u župnoj crkvi posvećen je sv. Katarini, desni Majci Božjoj, a središnji Našašću Sv. Križa. U crkvi se nalazi i relikvijar s moćima Ssv. Križa, no nije poznato kada su tamo donesene.

Župnik je potom izdvojio fotografije svih svećenika koji su do sada vodili župu.

– U posljednjih stotinu godina župu je vodilo šest svećenika, među kojima posebno ističem vlč. Ivana Đanića koji je ubijen u Slatinskom Drenovcu 1943. godine, te msgr. Ivana Štrbenca koji je u Orahovici službovao čak 31 godinu – istaknuo je.

Osim o povijesti župe Strnak je govorio i o crkvi s početka 20. stoljeća.

– Tada nije bilo koncilskog oltara, jer je koncil započeo 1965. godine, a tada je i kod nas uveden. Na istoj fotografiji vidi se pričesna ograda i svećenik koji je bio okrenut prema oltaru, dakle leđima vjernicima, što je nekada bilo pravilo. Nadam se da vam se izložba sviđa, a ono što je meni posebno drago je da smo ovom izložbom dotakli jednu od najvažnijih stranica orahovačke povijesti – naglasio je.

Izložbu je na posjetio i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Svaka pohvala župniku na ideji i postavljanju ove izložbe koja je velik značajan i nemjerljiv dio povijesti grada. Kamo sreće da je što više Orahovčana vidi kako bi uvidjeli koliko povijesno bogatstvo imaju naša župa, a samim time i grad – zaključio je Rister.

(icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content