U Našicama, uz prigodno druženje, obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa danas su u centru Našica organizirane zanimljive radionice i aktivnosti sa željom da se javnost senzibilizira i osvijesti o problemima osoba s oštećenjem vida. Događanja su organizirana u suradnji Udruge slijepih Našice i osnovnih škola iz Našica, Požege, Đakova, Podgorača i Đurđenovca, a pridružili su im se i najmlađi sudionici – vrtićanci Dječjeg vrtića „Zvončić” Našice.

U aktivnostima su sudjelovali i predstavnici Opće županijske bolnice Našice, Crvenog križa te Lions kluba Našice. Brojni sugrađani iskoristili su priliku za provjeru krvnog tlaka i šećera, čime je dodatno naglašena važnost prevencije i brige za zdravlje. Organizatori su podsjetili važnost ovakvih akcija u promicanju razumijevanja i podrške osobama s oštećenjem vida te poticanju zajednice na empatiju i inkluzivnost.

Predsjednica Udruge slijepih Našice, Tatjana Bela, istaknula je povodom Međunarodnog dana bijelog štapa važnost senzibilizacije javnosti o svakodnevnim preprekama i poteškoćama s kojima se suočavaju osobe s oštećenjem vida.

– Naša udruga već nekoliko godina organizira ovakve akcije u suradnji sa školama, pri čemu dolaze učenici i iz drugih županija, kako bismo kod mlađih generacija razvili svijest o tome da osobama s oštećenjem vida ne treba sažaljenje, već pomoć kada im je potrebna. Unatoč njihovim brojnim talentima i snalažljivosti, infrastruktura i okolina još uvijek često predstavljaju izazove koji mogu utjecati na njihovu samostalnost– naglasila je Bela.

Dodala je da je važno promovirati ovakve inicijative tijekom cijele godine kako bi se potaknula pažnja prema osobama s oštećenjem vida.

– Naša udruga kontinuirano ukazuje na probleme i daje prijedloge koji mogu olakšati život našim članovima. Kao temeljna članica Hrvatskog saveza slijepih, uspjeli smo postati licencirani pružatelj usluge pratnje, s dva videća pratitelja koja opslužuju članstvo na području pet općina– zaključila je Bela.

Gradonačelnik Našica, Krešimir Kašuba, naglasio je važnost Udruge slijepih Našice povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, naglašavajući njezinu prepoznatljivost i dugogodišnji rad.

– Udruga sljedeće godine obilježava 70 godina neprekinutog rada i sigurno doprinosi kvaliteti života u našem gradu, osobito za osobe s posebnim potrebama. Međunarodni dan bijelog štapa tradicionalno se obilježava u Našicama, a nama je važno pokazati empatiju i prepoznati potrebe i izazove s kojima se susreću naši sugrađani s invaliditetom- rekao je Kašuba dodavši kako Grad Našice aktivno radi na pristupačnosti za slijepe osobe, uključujući preuređenje raskrižja s prilazima prilagođenima za korištenje bijelog štapa. Posebno je pohvalio predsjednicu Udruge, Tatjanu Belu, ističući njezinu senzibiliziranost i izvanrednu suradnju s gradom, kao i njezine napore u povlačenju sredstava, ne samo gradskih već i nacionalnih, za podršku Udruzi.

– Udruga broji 46 članova, a nažalost, taj broj raste svake godine. Grad Našice spreman je pratiti sve njihove potrebe– izjavio je Kašuba.

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, Dino Vida, napomenuo je kako se bolnica pridružila obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa u suradnji s Udrugom slijepih i slabovidnih Našice.

– Doveli smo tim iz bolnice koji mjeri razinu glukoze u krvi i krvni tlak kako bismo ukazali građanima na važnost prevencije i mogućih bolesti povezanih s povišenim tlakom ili razinom šećera– rekao je ravnatelj Vida.

Također je naglasio je dugogodišnju suradnju bolnice s Udrugom slijepih te potporu svim njihovim akcijama.

– Tijekom godine provodimo edukacije za naše zaposlenike kako bi se bolje odnosili prema slijepim pacijentima i olakšali im boravak u bolnici. Prošle godine završili smo projekt kojim smo u potpunosti prilagodili bolnicu pacijentima s invaliditetom, s posebnim naglaskom na prilagodbu za slijepe i slabovidne osobe– dodao je.

Predsjednik Lions kluba Našice, Goran Mataija, istaknuo je kako klub kontinuirano podržava Udrugu slijepih Našice već niz godina te je došao, s članovima, poduprijeti njihovu akciju povodom Međunarodnog dana bijelog štapa najavivši daljnju potporu radu Udruge donacijama.

(TV Našice)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content