U Grabrovnici Guščarice čuvaju tradiciju: Ovogodišnja “Lužđana” uz bogatstvo jela od guske

U Grabrovnici je danas (subota), u organizaciji Udruge žena “Guščarice”, po peti puta održana manifestacija “Lužđana u Grabrovnici”, kulturno-tradicionalni događaj kojim se čuva narodni običaj ovog sela.

Pored samog lužđenja, ovogodišnja lužđana bila je posvećena guskama, točnije tradicionalnim jelima od guske koja su bila specifična za ovaj kraj. Guska je često bila glavna delicija u vrijeme velikih okupljanja i proslava, a jela od guske predstavljaju bogatstvo kulinarske baštine.

-Lužđana je centralna manifestacija Udruge žena “Guščarice” i ova peta posvećena je guskama. Imali smo uzgoj od malih guščića, od polja pa sve do stola. Naši kuhari napravili su jela od guske na različite načine pa su tako gosti mogli kušati jela poput perket juhe, gusku na kotlu, ispod peke, na ražnju ili iz pećnice, a sve to uz domaće mlince, hajdinsku kašu, krumpir i povrće. S obzirom da je ovo udruga koja čuva tradicijske običaje, sve smo ovo napravili ručno, na starinski način – rekla nam je Lidija Dmitrus, predsjednica Udruge.

Sve prisutne pozdravio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

-Zahvaljujem se udruzi što čuva tradiciju i kulturu ovog malog, ali vrlo dragog mjesta u općini Pitomača. Želim vam da nastavite biti ovako ustrajni u radu, čuvajući ovo prekrasno mjesto, svoje običaje i kulturu jer vi to zaslužujete. Očuvanjem ove bogate tradicije postajete prepoznatljiviji u našoj županiji, ali i šire, zbog čega smo posebno ponosni na vas – rekao je M. Klement.

Inače, lužđana je poseban događaj jer ne samo da oživljava tehnike i običaje koji se prenose generacijama, već stvara priliku za okupljanje mještana i druženje. To je prilika da mlađe generacije nauče o svakodnevnom radu svojih predaka. Ova manifestacija oživljava duh zajedništva, pruža priliku za uživanje u autohtonim jelima i podsjeća na važnost očuvanja tradicije.

Također, ovogodišnjoj lužđani nazočio je i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, direktorica TZ općine Pitomača Ivona Pankaz te predsjednik Mjesnog odbora Grabrovnica Mario Peterfi.

(www.icv.hr, vpz.hr, ib, foto: A. Zeko)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content