Terenska vježba Civilne zaštite “Slavonija 2024-2” ovog vikenda na tri lokacije u Virovitičko-podravskoj županiji

Ovog vikenda, na području pet županija, održat će se terenska vježba “Slavonija 2024-2” koju organizira Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske u sklopu godišnjeg Plana državnih vježbi za 2024. godinu. Na području Virovitičko-podravske županije vježba će se održati na tri lokacije. U subotu, 19. listopada s početkom u 10:00 sati na rijeci Dravi kod Križnice te u nedjelju, 20. listopada s početkom u 10:00 sati na jezerima Slanac i Javorica u Slatini. Vježba je namijenjena uvježbavanju, testiranju i unaprjeđenju procedura za reagiranje u slučaju poplava, s posebnim naglaskom na traganje i spašavanje.

Područje Slavonije, zbog svoje geografske položenosti i hidroloških karakteristika, povremeno je izloženo rizicima od poplava koje mogu imati značajne posljedice na stanovništvo i infrastrukturu. Stoga je od iznimne važnosti kontinuirano razvijati i testirati kapacitete lokalnih, regionalnih i nacionalnih snaga za civilnu zaštitu kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost i učinkovitost odgovora u realnim situacijama.

U vježbi sudjeluju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, operativne snage sustava civilne zaštite (Vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski Crveni križ), te policija i Hitna medicinska pomoć. Aktivnosti će se provoditi na više lokacija unutar pet županija gdje će se simulirati različiti scenariji poplava i provoditi operacije spašavanja unesrećenih i zatočenih osoba.

Cilj uvježbavanja je utvrditi procedure te osnažiti suradnju i koordinaciju između različitih službi na regionalnoj razini, poboljšati komunikacijske protokole i testirati operativnu sposobnost službi da djeluju u sklopu integriranog sustava upravljanja incidentima koristeći modernu tehnologiju i opremu. Posebna pozornost bit će usmjerena na testiranje komunikacijskog sustava TETRA i sustava NICS (Next Generation Inciden•- Command System) koji su ključni za upravljanje i koordinaciju tijekom izvanrednih situacija.

Kroz ovu vježbu sudionici će imati priliku razmijeniti znanja i iskustva te kroz praktičan rad razviti vještine potrebne za brzo i učinkovito reagiranje na poplave, čime se doprinosi povećanju sigurnosti i zaštite stanovništva u Republici Hrvatskoj.

(Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content