Terenska vježba Civilne zaštite “Slavonija 2024-2” na rijeci Dravi: Cilj uvježbavanja je utvrditi procedure te osnažiti suradnju i koordinaciju između različitih službi na regionalnoj razini

Danas (subota) je u sklopu godišnjeg Plana državnih vježbi za 2024. godinu, a u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite RH, na rijeci Dravi kod Križnice održana terenska vježba Civilne zaštite “Slavonija 2024-2”.

Vježba se provodi na području pet županija, a namijenjena je uvježbavanju, testiranju i unaprjeđenju procedura za reagiranje u slučaju poplava, s posebnim naglaskom na traganje i spašavanje.

-Proveli smo terensku vježbu kojoj je cilj provjera osposobljenosti operativnih snaga , njihova koordinacija, komunikacija, snalaženje na terenu i provjera kako je postupljeno i kako poboljšati postupanje u budućnosti. Vježba je zamišljena tako da će se simulirati izlijevanje rijeke Drave s lijeve obale, prema Križnici. Provodila se nekakva proslava na kojoj je zbog porasta rijeke Drave nestalo određeni broj osoba i pokrenuti će se potraga traganja i spašavanja za tim osobama – objašnjava nam Željko Vukoja, voditelj službe Civilne zaštite Virovitica.

Područje Slavonije, zbog svoje geografske položenosti i hidroloških karakteristika, povremeno je izloženo rizicima od poplava koje mogu imati značajne posljedice na stanovništvo i infrastrukturu. Stoga je od iznimne važnosti kontinuirano razvijati i testirati kapacitete lokalnih, regionalnih i nacionalnih snaga za civilnu zaštitu kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost i učinkovitost odgovora u realnim situacijama.

-Ovakve vježbe su od izuzetnog značaja s obzirom na geografske i hidrološke karakteristike naše županije i određeni rizik za stanovništvo i imovinu. Vrlo je važno da se ovakve vježbe provode u nekom kontinuiranom periodu i da se službe međusobno povežu, da se uspostavi komunikacija i koordinacija na terenu kako bi postupanje bilo što brže i učinkovitije – rekao nam je Željko.

Kroz ovu vježbu sudionici će imati priliku razmijeniti znanja i iskustva te kroz praktičan rad razviti vještine potrebne za brzo i učinkovito reagiranje na poplave, čime se doprinosi povećanju sigurnosti i zaštite stanovništva u Republici Hrvatskoj.

U vježbi su sudjelovali pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, lokalne operativne snage sustava civilne zaštite (Vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski Crveni križ), te policija i Hitna medicinska pomoć. Aktivnosti će se provoditi na više lokacija unutar pet županija gdje će se simulirati različiti scenariji poplava i provoditi operacije spašavanja unesrećenih i zatočenih osoba.

Posebna pozornost usmjerena je na testiranje komunikacijskog sustava TETRA i sustava NICS (Next Generation Inciden•- Command System) koji su ključni za upravljanje i koordinaciju tijekom izvanrednih situacija.

Ista takva vježba održat će se i sutra, 20. listopada, s početkom u 10:00 sati na jezerima Slanac i Javorica u Slatini.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content