Tajna čuvene „Salaj masti“: Generacijski čuvar dječje kože nastao po recepturi omiljene virovitičke pedijatrice

Posljednjih 60-ak godina generacije naših majki i baki posežu za jednim čudotvornim, a tako jednostavnim proizvodom – čuvenom „Salajkom“. Od njege osjetljive dječje kože do brige za najstarije, „Salaj mast“ postala je simbol zdrave kože svih dobnih skupina.

Kako je ovaj proizvod, koji nosi ime po omiljenoj virovitičkoj pedijatrici dr. Tereziji Salaj-Rakić, kroz desetljeća pokazao svoju vrijednost te stekao povjerenje brojnih obitelji, tako je postao vrijedno naslijeđe koje se prenosi s koljena na koljeno.

DSC01023 Custom

PRVA VIROVITIČKA PEDIJATRICA

Podsjetimo, dr. Salaj Rakić bila je dugogodišnja liječnica, primarius i specijalistica pedijatrije koja je ostala upamćena kao prva virovitička pedijatrica i osnivačica odjela za pedijatriju u Općoj bolnici Virovitica. Legendarna doktorica, znana kao „dobri duh Virovitice“, preminula je 2006. godine, a iza sebe je ostavila neizbrisiv trag u zajednici.

Rakic 1068x579 Custom

Iako u Gradskoj ljekarni Virovitica ne posjeduju papirnati zapis originalne recepture doktorice Salaj, magistra farmacije Ivona Bosanac otkrila nam je nešto više o tajni ove čuvene masti.

– Prvotna receptura doktorice Salaj sadržavala je vazelin, lanolin (op.a. vuneni vosak koji se dobiva iz ovčje vune) i bornu vodu koja je u ondašnje vrijeme bila izvrstan antiseptik, odnosno dezinficijens, posebice kada je riječ o pelenskoj regiji. Kako je vrijeme prolazilo, zahtjevi neškodljivosti i sigurnosti su se postrožili te se regulativom polako izbacivala ta borna voda iz originalne recepture. Danas sve ovisi od ljekarne do ljekarne; neke su stavljale bademovu vodu ili ulje, što je kod određenih ljudi izazvalo alergijske reakcije. Najsigurnija varijanta jest pročišćena voda koja zasigurno neće izazvati nikakvu alergijsku reakciju – objašnjava nam Ivona Bosanac.

DOKTORICI U ČAST

Kako postojanje fizičkog zapisa doktorice Salaj domaćim farmaceutima nije poznato, sastav ove čuvene masti prenosio se tradicionalno i onako kako je najefikasnije – usmenom predajom. I dan danas, prepričava nam ova farmaceutkinja, kupci traže „Salajku“ po preporuci svojih majki i baki, a nisu im strane niti telefonske narudžbe za izradu nekoliko kila ove čuvene masti.

Iako je regulativama promijenjena originalna receptura, ona osnova ostala je svevremenska. Dok je života, ova univerzalna dječja mast sadržavat će takav ili sličan omjer sastojaka, govori Bosanac.  

Ivona Bosanac Custom

– Ovu mast proizvode farmaceutski tehničari u ljekarničkim laboratorijima diljem Lijepe Naše. Iznimka je ta što se, doktorici u čast, na virovitičkom području ona naziva „Salaj mast“, dok ju u drugim dijelovima Hrvatske prepoznaju kao Dječja masti ili Pavlovićeva mast – ističe naša sugovornica koja nije rodom iz Virovitice i koja ni sama u početku nije znala što „Salaj“ u virovitičkoj ljekarni točno znači.

Dakako, prodaja ove prepoznatljive masti ne bilježi veće probleme, nuspojave ili pritužbe krajnjih korisnika, sačinjenih od svih društvenih i dobnih skupina – od pojedinačnih kupaca, preko dječjih vrtića, staračkih domova i ostalih ustanova za njegu bolesnika, pa sve do korisnika u „bijelom svijetu“.

– Očekivano, „Salaj mast“ kupuje se najviše po majčinskim preporukama svojim kćerima jer su i one ovom mašću mazale pelensku regiju svome djetetu. Ipak, proizvod prelazi i granice Hrvatske, pa tako kupci čuvenu „Salajku“ šalju svojim obiteljima i u daleku Irsku. Uvijek naglašavaju kako tako nečega ondje jednostavno nema za kupiti – prisjeća se naša sugovornica dalekosežnog utjecaja ove legendarne masti.

„DJEČJA“ MAST ZA SVE GENERACIJE

Ovaj galenski pripravak (op.a. farmaceutski pripravci koji se priređuju u ljekarnama iz ljekovitih tvari) svrstava se među povoljnije na tržištu, ovisno o cijeni ulaznih supstanci. Iako ju nazivamo dječjom masti, koriste ju sve prethodno spomenute dobne skupine.

DSC01045 Custom

– Kod onih najmlađih koristi se ponajviše za njegu pelenske regije, točnije kod svakog presvlačenja pelene dobro ju je koristiti jer je masna i smanjuje kontakt zdrave kože sa stolicom, znojem i slično. Uz to, „Salaj mast“ može se koristiti i u pregibima suhe te prhutave kože kod novorođenčeta, da nahrani i obogati tu kožnu barijeru – govori.

– Nadalje, prehlađeni vrtićarci i školarci mogu ju koristiti u slučajevima iritacije nosa ili ranica oko usta. „Salajka“ regenerira kožu, ubrzava zacjeljivanje i pokušava spriječiti ekceme – savjetuje Bosanac.

Ljeti je ova mast također dobrodošla, posebice za ojedine na bedrima, odnosno osipe od znoja, trenja ili hodanja. Isto tako, dojiljama se preporuča korištenje „Salaj masti“ za ranice nastale procesom dojenja, tzv. ragade.

– U srednjoj dobi, mast izvrsno nahrani nokte, omekšava kožu i pomaže kod ispucalih peta. Ako ju namažete prije spavanja, do jutra ćete imati regeneriranu kožu. Kada je riječ o njezi starijih i ležećih bolesnika, „Salajka“ pomaže kod rana nastalih od dekubitusa – sugovornica nam objašnjava upute za korištenje ove čuvene masti.

NE BILJEŽE NUSPOJAVE

Iako se prije 20-ak godina ovaj farmaceutski pripravak spremao puno duže i teže, fizičkim miješanjem više osoba s popratnim zvucima pucketanja, danas je proizvodnja uvelike olakšana. Svaka tri do četiri dana farmaceutski tehničar pripravlja 2 do 4 kile ove legendarne masti uz pomoć elektroničkog uređaja za miješanje, objašnjava nam pripravnica Lorena Videc, a rezultat svake „ture“ jest 20-ak kutijica nove masti.

Lorena V Custom

Bosanac napominje kako je riječ o masti bez konzervansa te samim time ne bilježe nikakve alergijske reakcije krajnjih konzumenata. Preporučljivo je iskoristiti ju unutar 3 mjeseca od datuma izrade, čuvajući ju na sobnoj temperaturi, daleko od sunca.

– „Salaj mast“ može se koristiti svaki dan, apsolutno! S njom se ne možete predozirati, čak dapače – što više, to bolje. A nuspojave? Doista ne bilježimo niti jednu pritužbu ili nuspojavu koju bismo, prema pravilniku, trebali prijaviti – nikada nijedna, samo riječi hvale. To dovoljno govori o kvaliteti, izvrsnosti i djelotvornosti ove masti – završava Ivona Bosanac.

Sumirajući sve navedeno, bilo od strane stručnih lica, bilo od pojedinačnih zadovoljnih kćeri, majki i baka, čuvena „Salaj mast“ dokazuje kako je mit koji je zaista postao istina.

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, arhivske fotografije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content