Svjetski je dan mentalnog zdravlja: Ovogodišnji fokus stavljen na povezanost mentalnog zdravlja i radnog mjesta

Svjetski dan mentalnog zdravlja svake se godine obilježava 10. listopada. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine.

Opći cilj je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu te mobiliziranje resursa za podršku mentalnom zdravlju. Uz to, nastoji se promicati ideja poticanja brige o mentalnom zdravlju na jednakoj razini kao i brige za tjelesno zdravlje.

Dugo godina problemi mentalnog zdravlja bili su marginalizirani i ignorirani, te nismo prepoznavali da je izliječiti i liječiti psihičke bolesti jednako važno kao i liječiti i izliječiti tjelesne bolesti.

Ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se pod motom „Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet“. Na taj način pokušava se fokus staviti na važnost radnog okruženja u brizi za mentalno zdravlje te se naglašava da i radno okruženje mora biti prilagođeno psihičkoj dobrobiti pojedinca.

Važno je napomenuti da dobro mentalno zdravlje ne podrazumijeva jedino odsutnost mentalnih bolesti – kao što za tjelesno zdravlje moramo paziti na prehranu, dovoljno sna, tjelesnu aktivnost, za dobro mentalno zdravlje moramo aktivno raditi:

  • Imati dobre i tople odnose s ljudima koji nas okružuju (ili se udaljiti od ljudi koji štete našem mentalnom zdravlju), ulagati u te odnose, razgovarati s drugim ljudima;
  • Neko vrijeme u danu ili tjednu odvojiti za aktivnosti koje nas čine sretnima i u kojima uživamo – vrt, kava s prijateljima, sport, čitanje, šetnja u prirodi;
  • Osvijestiti si svoje emocije, razumjeti ih, prepoznati, razgovarati o njima.

U znak podrške svim osobama koje pate od različitih mentalnih poremećaja, a i s ciljem podizanja svijesti o mentalnom zdravlju, taj dan je običaj nositi zelenu vrpcu. Zelena vrpca simbolizira novi život, rast, nove početke u našim životima – našem mentalnom zdravlju.

Nekada nam je za očuvanje mentalnog zdravlja potrebna samo šetnja u prirodi ili kava s prijateljem. No, nekada život stavi pred nas veće prepreke te nam je potrebna veća podrška i pomoć, potpora i savjet kako bi očuvali svoje mentalno zdravlja.

Potrebnu podrški i pomoć u očuvanju svoj mentalnog zdravlja uvijek možete, potpuno besplatno dobiti u Obiteljskom centru, područna služba Virovitičko-podravska, Zvonimirov trg 2, Virovitica. Obratite nam se na tel: 033/675 296 ili na e-mail [email protected].

(Obiteljski centar PS Virovitičko-podravska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content