Svečana promocija spotova Mješovite pjevačke skupine KUD-a Crkvari: Večer koja je ‘probudila’ Slavoniju i pokazala svu vrijednost kulturne baštine orahovačkog kraja

U prepunoj višenamjenskoj dvorani u Orahovici u četvrtak, 17. listopada, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Crkvari”, održana je svečana promocija spotova Mješovite pjevačke skupine KUD-a “Crkvari” pod nazivom “Slavonija kad se budi”.

Ovoj prelijepoj slavonskoj večeri koja je pokazala svu vrijednost kulturne baštine orahovačkog kraja, nazočili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, direktorica TZG Orahovica Lana Jurkin i mnogi drugi.

Večer je obilovala slavonskom pjesmom koju su izvodili KUD Orahovica, TS Kontra, TS Čokanj, Stravianae band i Ženska pjevačka skupina Drumarice iz Brodskog Stupnika, a predstavili su se mladi harmonikaši Fran Žiha i Leon Knežević te kao posebni gosti sastav Sijedi bećari Asevi iz Ravnih Kotara iz srca Dalmacije.

Nakon glazbenog programa rad KUD-a “Crkvari” na izradi pjesama i spotova predstavio je predsjednik društva Ivica Podboj naglasivši kako ova priča traje više od deset godina.

-Prije više od deset godina smo započeli s idejom da naša pjevačka skupina ima svoje vlastite pjesme i spotove. Znali smo da to nije jeftino i da treba vremena. Ipak, zahvaljujući dobrim ljudima, prije nešto više od tri godine, naš voditelj Viktor Čelant stupio je u kontakt sa svojim prijateljem, poznatim tekstopiscem tamburaških pjesama Vladom Mejdancem koji nam je poklonio stihove za dvije pjesme, Viktor ih je uglazbio i potom Željko Nikolin aranžirao. Prošle godine naš počasni predsjednik i voditelj skupine Stanko Jović dao je ideju snimanja spotova i tako smo prijavili projekte Gradu i Županiji, isti su odobreni i krenuli smo sa snimanjem – rekao je Podboj te zahvalio svima koji su uložili i najmanji dio sebe u ovu prelijepu priču.

Obratio se potom i autor teksta Vlado Mejdanac rekavši kako je oduševljen suradnjom s KUD-om “Crkvari”.

-Ovo su divni ljudi, rade velik posao čuvanja Slavonije i baš mi je drago da su otpjevali i uglazbili moje stihove. Siguran sam da ćemo i dalje surađivati na obostrano zadovoljstvo – rekao je Mejdanac.

Autor aranžmana Željko Nikolin u svom je prepoznatljivom tonu s naglaskom na humor dodao.

-Posebno je lijepo raditi nešto onako istinski slavonsko. Kada me Stanko pitao da odradim aranžman, odmah sam to prihvatio sa zadovoljstvom jer ova ekipa je posebna – rekao je Nikolin.

U ime onih koji su iza kamere odradili vrhunski posao, obratio se Mihael Puljić koji je rekao kako im je svima ekipa iz Crkvara sjela “na prvu”.

-Naš dogovor je pao doslovno za pet minuta, mi smo bili oduševljeni idejom i polaskani što je KUD Crkvari izabrao nas, a odmah smo imali i izazov jer do sada nismo radili glazbene spotove. Bilo je to sjajno druženje uz puno osmijeha, zabave, a odrađen je veliki posao. Moja ekipa, Mario Čordašev i Toni Tomac kao i ja osobno zahvalni smo KUD-u na ovoj suradnji koja je i nas puno naučila – rekao je Puljić.

Grad Orahovica glavni je donator za izradu ovih spotova putem natječaja za udruge, a gradonačelnik Saša Rister puno je pomogao u samoj realizaciji.

-Muška pjevačka skupina KUD-a “Crkvari” je jedna doista vrijedna ekipa koja srcem čuva svoje selo, naš grad i Slavoniju te njenu kulturnu baštinu. Naravno da je Grad stao iza njih kao i ja osobno jer ovo je velika promocija grada tim više što su spotovi snimani na našim turističkim destinacijama. Znam da oni neće stati, zapravo već sutra čekam novu ideju, nove pjesme, a Grad i ja kao gradonačelnik smo uvijek iza njih – rekao je Rister.

Virovitičko-podravska županija je bila donator drugog dijela sredstava također putem natječaja Županije za udruge, a zamjenik župana Marijo Klement naglasio je kako je uživao u večeri i kako je ponosan što je i Županija dio ovog sjajnog projekta.

-Nama Slavoncima je svaka slavonska pjesma duboko u srcu, a kada vidiš da ovako nešto netko radi baš sa srcem, baš zato što to voli, onda moraš biti ponosan što možeš pomoći. Drago mi je, kao i županu Igoru Androviću da smo dio ove jedinstvene priče i naravno da su naša vrata KUD-u “Crkvari” uvijek otvorena – zaključio je Klement.

Na kraju večeri premijerno su prikazani spotovi koje scenarijski potpisuju Mario Čordašev i Vladimir Grgurić i bilo je tu i suza, emocija, a na kraju i ogroman pljesak jer svi su bili oduševljeni viđenim. Spotovi će uskoro biti dostupni na Youtube kanalima i drugim mrežama.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content