Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači od jeseni ima novi srednjoškolski smjer – farmaceutski tehničar kojeg sada pohađa šest učenica

Farmaceutski tehničar, novi srednjoškolski četverogodišnji program i prvi takav u Virovitičko-podravskoj županiji, od rujna je započeo u Pitomači i to ni manje ni više nego u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca.

Uz ideju povezivanja ekološke poljoprivrede i uzgoja ljekovitog bilja, suvremeno opremljenim kemijskim laboratorijem te u suradnji sa Županijom, ova srednja škola pokrenula je upravo ovaj strukovni program kako bi privukla što veći broj učenika.

-Naša škola prije dvije godine suvremeno je opremila kemijski laboratorij pa smo, shodno tome, razmišljali kako u školu uvesti novitete. Naposljetku, moramo ići u korak s vremenom i pokušati uvesti neke nove smjerove kako bismo privukli učenike u našu školu. U našoj županiji nije bilo smjera farmaceutski tehničar pa smo u dogovoru sa Županijom odlučili da bismo išli u tom smjeru i tako iskoristili ovaj laboratorij – govori nam Marko Marić, ravnatelj Srednje škole.

DSC00892 Custom

Uz uvođenje ovog novog smjera, škola se posvetila i promoviranju ekološke poljoprivrede kroz vrt ljekovitog bilja na Karauli. Učenici uzgajaju različite vrste ljekovitih biljaka, a cilj je povezati praktičnu nastavu farmaceutskih tehničara s tim uzgojem.

-Ideja je povezati te biljne kulture s obrazovanjem naših učenika. Time bismo stvorili zaokruženu priču – od uzgoja bilja do njegove primjene u farmaciji. Ovo će učenicima omogućiti da na praktičan način povežu teoriju i praksu, ali i da razvijaju svijest o važnosti ekološke proizvodnje – objašnjava ravnatelj.

Tako je Srednja škola Stjepana Sulimanca ove godine upisala prvu generaciju farmaceutskih tehničara pa sada 1.e razred pohađa šest učenica – Lea Lazarus, Majamarija Kapitanić, Tamara Šipek, Lana Čoklo, Ema Praiz i Nina Sučić.

Kako ističu, iako isprva nisu planirale ovaj smjer, moderno opremljena i suvremena škola te dobar nastavni program privukao ih je na prvu.

-Nije mi prvi izbor bila farmaceutska srednja škola, već umjetnička, no doznala sam od prijateljice da će u Pitomači biti taj smjer. Pošto sam bila dobra u kemiji, fizici i matematici, odlučila sam ipak ići za farmaceute. Imala sam podršku roditelja jer je škola stvarno super, a i blizu je. Super nam je na nastavi, malo nas je pa nam nastavnici mogu posvetiti puno više pažnje – kaže nam Lea Lazarus iz Pitomače, a s njom se slaže i učenica Ema Praiz iz Špišić Bukovice.

DSC00906 Custom

-Nastava je super, nastavnici su odlični, dragi, malo više pišemo, ali sve u svemu ide nam dobro. Ni meni ovo nije bio prvi izbor, no čula sam puno dobrih i pozitivnih komentara u vezi ove škole i stvarno sam zadovoljna svojim odabirom – kaže Ema.

Za upis u smjer farmaceutskog tehničara, kao i za većinu zdravstvenih usmjerenja, važna su dobra predznanja iz prirodoslovnih predmeta kao što su kemija, biologija i fizika, ali i iz matematike i hrvatskog jezika. A kemija super ide učenici Tamari Šipek iz Kloštra Podravskog.

-Ono što me potaknulo da upišem srednju farmaceutsku školu je podrška mojih roditelja i prijatelja. Oduvijek sam voljela kemiju i ovo mi se činio kao super izbor za daljnje školovanje – kaže Tamara.

DSC00901 Custom

Farmaceutski tehničar stječe kompetencije i kvalifikacije koje mu omogućuju da radi u ljekarnama, bolničkim ustanovama, farmaceutskim tvrtkama ili laboratorijima. Također, ovaj smjer nudi izvrsnu podlogu za daljnje obrazovanje, a upravo to planira učenica Majamarija Kapitanić iz Novog Virja.

-Za sada je nastava super i vjerujem da ću ovdje zaista puno naučiti, a nakon srednje škole svakako planiram ići dalje u tom smjeru – kaže nam Majamarija, a odmah po završetku školovanja u struci želi raditi i Lana Čoklo iz Podravskih Sesveta kojoj je želja bila upisati baš ovaj smjer.

-Želja mi je bila upisati srednju školu za farmaceutskog tehničara i bila sam presretna kada su u Pitomači otvorili ovaj smjer jer mi je dosta blizu škola. Planiram raditi u svojoj struci i nadam se da ću se nakon školovanja moći zaposliti u ljekarni – govori Lana.

DSC00900 Custom

Obrazovanje za farmaceutskog tehničara je zahtjevno, ali dobro strukturiran četverogodišnji program učenicima pruža kombinaciju općeg obrazovanja i specijaliziranih strukovnih znanja. Godišnje učenici imaju u prosjeku 15 predmeta, a program je osmišljen tako da postepeno uvodi učenike u svijet farmacije.

– Jedna od ključnih komponenti ovog obrazovnog programa je praktična nastava koja počinje nakon završenog drugog razreda. Prvi dio prakse uključuje vježbe teorije u školskom okruženju, dok se prava praksa obavlja tijekom ljeta u ljekarnama. U četvrtom razredu učenici imaju priliku sudjelovati u terenskoj nastavi u proizvodnji lijekova. Prema dosadašnjim planovima, praksa u proizvodnji bi se trebala održavati u industrijskim pogonima u Vukovaru što im pruža uvid u stvarne procese proizvodnje farmaceutskih proizvoda – govori nam njihova razrednica Maja Rengel.

Iako se radi o prilično zahtjevnom programu, razrednica, koja je nova u ovoj ulozi, ističe kako je suradnja s učenicima, roditeljima i profesorima iznimno dobra.

-Iako se družimo tek nešto više od mjesec dana, odnos s učenicima i roditeljima je zaista sjajan, a suradnja s ostalim profesorima također ide u pozitivnom smjeru – dodaje razrednica Maja.

DSC00896 Custom

Ovaj obrazovni program učenicima pruža znanja potrebna za rad u farmaceutskom sektoru, priprema ih za daljnje obrazovanje i osobni razvoj, potiče ih da postanu aktivni i stručni članovi zajednice, te im pruža priliku da steknu kvalifikaciju bez potrebe za odlaskom u druge gradove, što može pridonijeti zadržavanju mladih ljudi u županiji.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content