U velikom broju zemalja u Europi 20. listopad slavi se Svjetski dan jabuka. Ova priča započela je 1990. u Londonu na ideju organizacije Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

Upravo su jabuke prvi proizvod koji se s oznakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” našao na policama hrvatskih trgovina, čime je potrošaču garantirana kupovina jabuke domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Tako su s vremenom tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile brojne škole u Hrvatskoj promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi, a među njima tradicionalno i Srednja škola ”Stjepan Ivšić” Orahovica.

U ovaj dan uključili su se učenici 1. i 2. razreda smjera kuhar pripremivši slastice od jabuka u svojoj školskoj kuhinji te su ih na velikom odmoru izložili u holu škole i dali kolegama učenicima na kušanje.

– Bila je ovo jako dobra prilika da učenici odrade dio praktične nastave i odradili smo to s osmjehom. Bilo je tu raznih slastica s glavom temom jabuke i, kako su nam rekli učenici i kolege profesori, bilo je ukusno– rekla je nastavnica kuharstva Danira Vinković.

Svjetski dan jabuka 3 Custom

(www.icv.hr, vg)