Spašavatelji HGSS Stanice Orahovica drugi dan zaredom bili u potrazi za izgubljenim sakupljačima šumskih plodova: Kako bi izbjegli takve situacije uputili su nekoliko savjeta

Drugi dan zaredom spašavatelji HGSS Stanice Orahovica bili su u potrazi za izgubljenim sakupljača šumskih plodova. Ovaj događaj ponovo je otvorio pitanje sigurnosti prilikom boravka u prirodi, posebno u jesen kada su dani kraći, a uvjeti za orijentaciju teži.

Kako bi izbjegli situacije u kojima lokalni spašavatelji moraju intervenirati, HGSS je izdao nekoliko korisnih savjeta za sve ljubitelje prirode koji planiraju odlazak u šumu.

– Prvo i najvažnije, važno je informirati bližnje o mjestu na koje se odlazite, kao i o vremenu kada planirate povratak. Idealan scenarij je ne odlaziti sami, kako bi se u slučaju nepredviđenih situacija moglo lakše organizirati spašavanje. S obzirom na kraće dane, uvijek je preporučljivo ponijeti baterijsku svjetiljku. Također, s obzirom na to da su večeri sve hladnije, slojevito oblačenje je ključno. Odjeća žarkih boja dodatno povećava vašu vidljivost i olakšava pronalaženje u slučaju da se izgubite- ističu iz HGSS Stanice Orahovica.

Kao dodatnu zaštitu, HGSS savjetuje ponijeti mobilni telefon s napunjenom baterijom i upoznati se s mogućnostima dijeljenja svoje lokacije.

– Ne zaboravite uzeti bocu vode i nešto hrane kako biste se osigurali u slučaju duljeg boravka u prirodi- dodaju. U slučaju da se ipak izgubite, HGSS apelira da bez odlaganja zatražite pomoć putem broja 112.

– Uživajte u prirodi, ali činite to sigurno! “Neka potraga ostane samo na onoj za šumskim plodovima- poručuju iz HGSS-a.

(www.icv.hr, HGSS Orahovica, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content