Šest milijardi eura za željeznicu u 10 godina: U planu kompletna obnova pruge od Virovitice preko Varaždina do Čakovca

U sljedećih 10 godina u željeznicu planiramo uložiti oko šest milijardi eura, najavio je jučer (srijeda) predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Ivan Kršić na konferenciji “Hrvatski sjever: brze ceste i/ili željeznica”, prenosi Večernji list.

– U četiri sjeverne županije u zadnjih osam godina uloženo je ukupno 350 milijuna eura, a u sljedećih četiri do pet godina planiramo uložiti još 300 milijuna eura. Na području tih četiriju županija završili smo projekt modernizacije i elektrifikacije pruge na dionici Zaprešić – Zabok, kao i izgradnju pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. Bitno je napomenuti da smo završili projekt obnove pruge Savski Marof – Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor Zagreb, što nije na području sjevernih županija, ali je važno u kontekstu bolje povezanosti sjevera sa Zagrebom. U planu je kompletna obnova pruge od Virovitice preko Varaždina do Čakovca – naglasio je Kršić.

Za projekt “Lepoglavske spojnice” izrađena je studija, no zbog nedostatka financijskih sredstava trenutačno je, dodao je, u drugom planu.

– Najprije moramo obnoviti glavne koridore, a potom će na red doći i to ulaganje. Nakon što smo nedavno obnovili dionicu pruge od Zaboka do Krapine, sada provodimo analizu kako na najbolji i najbrži način obnoviti postojeću prugu od Zaboka do Varaždina – rekao je Kršić.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content