Sedam virovitičkih genijalaca upisalo Glazbenu akademiju: „Učenici su se godinama pripremali, Akademija se ne upisuje na lijepe oči“

Sedam talentiranih učenika Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, koji su se godinama isticali svojim marljivim radom i nadarenošću za glazbu, uspješno je položilo prijamne ispite i upisalo prestižne studije na glazbenim akademijama diljem Lijepe Naše, pa i šire. Od Splita, Pule i Trsta, sve do Zagreba i Osijeka – mladi virovitički glazbenici usavršavat će svoj talent na najvišoj razini, ulazeći tako u akademski svijet glazbe.

RASADNIK GLAZBENIH TALENATA

Njihov uspjeh potvrđuje kvalitetu obrazovanja i posvećenost nastavnog osoblja ove virovitičke škole, ali i izniman talent samih učenika. Ravnatelj Damir Mihaljević naglašava kako je ovo velik korak za mlade glazbenike, ali i značajno priznanje samoj školi koja nastavlja biti jedan od centara izvrsnosti u glazbenom obrazovanju.

Dizajn bez naslova - 1

– Čestitam našim učenicima koji su uložili nebrojene sate, dane i godine kako bi u konačnici upisali željene akademije. U ovom uspjehu vidljiv je i trud kompletne škole, kao i naših profesora, od pedagogije, metodike rada do organizacije i pripreme za prijamni ispit. Bez ovog zadnjeg, iznimno važnog prijamnog, spomenuti studiji se ne upisuju – Akademija se ne upisuje na lijepe oči, već isključivo na temelju znanja i vještina koje steknete u glazbenoj školi. To je ujedno i pokazatelj da je naša škola dostigla određeni nivo prepoznatljivosti i kvalitete kako u Hrvatskoj, tako i vani. Mislim da idemo dobrim putem, a dokaz tomu su i natjecanja koja nam iz godine u godinu donose sve više rezultata – govori ravnatelj Damir Mihaljević.

Virovitica je, već dokazano, plodno tlo za rađanje glazbenih genijalaca, a talent za ovu vrstu umjetnosti vidljiv je od malih nogu. Glazbene radionice svake godine proširuju svoje kvote, a planira se i otvorenje jedne u Suhopolju.

– Uočili smo da se ta „crta za glazbu“ javlja vrlo rano, a glazbene radionice rasadnik su mladih talenata koji će u budućnosti, u najmanju ruku, biti profesori ove škole. Naš cilj, ali i želja učenika, jest vratiti mlade glazbenike u Viroviticu, a neki već rade ovdje u glazbenoj školi. Nedavno smo dobili dvoje mladih gitarista, a pri kraju je i jedan klavirist. Dinamika kojom učenici upisuju akademije svake je godine sve veća, a trenutno brojimo 20-ak studenata na istima – objašnjava Mihaljević.

JEDAN OD PETORICE SRETNIKA

Ove je godine situacija s maturantima i više nego iznenađujuća. Od njih deset, sedmero je upisalo željene akademije, a dvoje ide na produženo školovanje, istovremeno pripremajući se za Akademiju.

Jedan od njih je i David Lukačević (19) iz Virovitice. Nakon turbulentnog perioda paralelnog pohađanja Jezične gimnazije i Glazbene škole, upis na Muzičku akademiju u Puli izmamio mu je osmijeh na lice. Iako je do ozljede bio i strastveni nogometaš, a ni rješavanje složenijih matematičkih zadataka nije mu strano, ovog mladića je ljubav prema glazbi – točnije harmonici, odvela u drugome smjeru.

DSC00752-Custom

– Jedina Akademija za harmoniku je ona u Puli i godišnje prima 5 studenata. Za sam upis najvažniji je prijamni ispit koji se sastoji od teorijskog dijela, slušanja ritma i ostalih sastavnica solfeggia. Na samom kraju dolazi najvažniji dio, onaj praktični – gdje zapravo pokazujemo što znamo i umijemo, a koji smo pripremali sve ove godine u srednjoj glazbenoj školi – objašnjava nam harmonikaš David.

Iako je kao mali imao želju svirati cimbal, a u sklopu obveznog predmeta izvještio se i na klaviru, harmonika je presudila njegovom daljnjem glazbenom putu, pa tako i akademskom školovanju. U Pulu se seli već iduće subote, ali iz Virovitice odlazi s mišlju o skorašnjem povratku.

– Uzbuđen sam zbog promjene društva i nešto drugačije radne atmosfere, ali definitivno se mislim vratiti kući. Volim ovo naše područje i društvo mi je ovdje. S vremenom će se moja odluka iskristalizirati, ali trenutno ovako razmišljam – zaključuje.

JAZZ KARIJERA NA JAVNOJ TELEVIZIJI

Novopečeni student koji priželjkuje karijeru i izvan našeg malog grada jest Marko Rajić (19). Svoje školovanje nastavlja u Italiji, na Glazbenoj akademiji u Trstu, a odlično izvedene note na saksofonu, priželjkuje, mogle bi ga dovesti do Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu.

DSC00759-Custom

– Trst je bio moj prvi izbor, iako nije bio prvi prijamni na koji sam izašao. Nakon jednog neuspjelog pokušaja u Grazu, bojao sam se prijamnog u Trstu, ali uspjelo je. Sretan sam što ću se konačno moći baviti glazbom, čemu težim cijeli život i u suštini – jedino to i znam raditi. Falit će mi ekipa iz glazbene, ali vrijeme je za nove pobjede – govori nam saksofonist Marko.

Ljubav prema ovom instrumentu naslijedio je od djeda, a danas uspješno korača prema profesionalnoj karijeri saksofonista. Koliko je to zvanje rijetko, pokazuje i činjenica da na razini Hrvatske primaju svega dva studenta, dok ih je vani nešto više – četiri.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Ponosan na vrhunske rezultate i uloženi trud kako bi se do istih stiglo, ravnatelj Mihaljević ističe kako je opravdanost gradnje nove Glazbene škole, kao i koncertne dvorane, sada još veća. Isto tako, planovi za budućnost nagovještaju i izgradnju Škole primijenjenih umjetnosti u Virovitici.

Glazbena skola Jan Vlasimsky Custom

– Trenutno se izvode određene predradnje za otvaranje gradilišta, na što sam vrlo ponosan. U svom trećem mandatu uspio sam realizirati zacrtani plan, zajedno sa svim suradnicima, profesorima, roditeljima i našom djecom – jer što je škola bez djece? Također, htio bih se zahvaliti Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji na suradnji u ovakvim projektima. Zabluda je da se u glazbenoj školi samo svira; ovo je odgojno-obrazovna ustanova u kojoj se djeca socijaliziraju. Isto tako, glazba izaziva more emocija i te emocije treba implementirati u mlade ljude – istaknuo je ravnatelj, pozivajući sve koji se žele baviti glazbom na upis u ovu virovitičku Glazbenu školu.

Naposljetku, osvrnuvši se na novopečene studente, ravnatelj Mihaljević je naglasio kako Akademiju završavaju uporni. To su sati i sati rada, izbivanja od svakodnevice, vježbanja instrumenta, harmonije, solfeggia i razvijanja sluha. U glazbi ne postoje granice, tu se samo može napredovati ili nazadovati, a nesumnjivo je kako će mladim virovitičkim glazbenicima napredak ići od ruke, poručuje Mihaljević.

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, arhivske fotografije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content