Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja objavljena knjiga “Ratna trauma i mentalno zdravlje branitelja” autora Siniše Brlasa

U okviru projekta “Psihosocijalna prilagodba i prevencija rizičnih ponašanja Hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u Slatini”, a povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, Udruga HVIDRA Slatina kao nakladnik objavila je publikaciju pod nazivom “Ratna trauma i mentalno zdravlje branitelja”.

Ova je publikacija sadržajno zapravo vodič za samopomoć i bolju skrb o mentalnom zdravlju branitelja i članova njihovih obitelji. Autor publikacije je profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, a suradnik je predsjednik Udruge Nenad Križić.

Navedeni se projekt provodi uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, a kroz niz različitih aktivnosti (predavanja, edukacije, izrada i podjela publikacije, savjetodavni rad s braniteljima…) profesor Brlas pomagat će braniteljima i članovima njihovih obitelji u osobnom osnaživanju i prilagodbi na posljedice ratne traume.

Ratna trauma hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ostavila je traga i na mentalnom zdravlju braniteljske populacije, ali se pokazalo da je to veliki izazov i za članove njihovih obitelji, pa i za društvo u cjelini. Mnogi branitelji trpe posljedice posttraumatskog stresnog poremećaja s kojim se teško nose, poneki su razvili i različite tegobe i bolesti poput alkoholizma, ovisnosti o drogama i sličnih, pa je svako nastojanje da im se pomogne u psihosocijalnoj prilagodbi na životne okolnosti jako važno za njih same, ali i za članove njihovih obitelji.

Autor publikacije Siniša Brlas iskusan je i nagrađivani stručnjak u području prevencije i suzbijanja ovisnosti i proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, savjetovatelj i psihoedukator s iskustvom te autor mnogih publikacija o mentalnom zdravlju. Voditelj je Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a i sam je hrvatski branitelj pa i stoga dobro razumije braniteljsku problematiku.

Ovakvim projektima skrbi o posebno osjetljivoj braniteljskoj populaciji Virovitičko-podravska županija postaje još više prepoznatljiva kao županija u kojoj se vodi računa o dobrobiti i zdravlju hrvatskih branitelja.

Publikaciju je moguće besplatno preuzeti OVDJE.

(Siniša Brlas)

Brlas

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content