Po 21. puta gradski trg u Đurđevcu postao najslađe mjesto u gradu: Šampionom izložbe proglašen med od bagrema Ivana Marčeca, najpčelica je Aleks Janković, a Marijan Hrženjak ima najbolje medenjake

Po 21. put, glavni gradski trg u Đurđevcu na jedan je dan postao najslađe mjesto u Gradu Picoka. U organizaciji Grada Đurđevca, Turističke zajednice i Pčelarske udruge Bagrem, na Trgu sv. Jurja održan je Đurđevečki medveni den.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na ovoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji, a više od 40 izlagača predstavilo je svoje pčelarske proizvode, kolače i rukotvorine, dok se za veselu atmosferu pobrinuo Tamburaški sastav Avantura. U bogatom programu nastupili su vrtićarci iz Đurđevca, Molvi, Novog Virja, Virja, Ferdinandovca i Kalinovca te osnovnoškolci iz Molvi.

Okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Bagrem, Mario Rogoz, koji je istaknuo da Udruga broji više od 90 članova svih dobnih uzrasta s preko 5300 košnica. Osim što sudjeluju na svim manifestacijama u Đurđevcu i regiji, Udruga također posjeduje ogledni pčelinjak u park-šumi Borik. Čestitkama i pozdravim se pridružio i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Gradonačelnik Hrvoje Janči čestitao je svim pčelarima te je otvorio Medveni den u Đurđevc.

– Prekrasno nam je vrijeme ovdje u Đurđevcu, hvala vam što ste se okupili u velikom broju. Pčelari brinu o pčelama koje su najbitniji element u prirodi, jer da nema pčela ne bi bilo ni života na zemlji. Zato hvala pčelarima, još jednom vas pozivam da se oboružate zdravim pčelinjim proizvodima i medom, da podignete svoj imunitet pred zimske dane. Zahvaljujem se Udruzi Bagrem na organizaciji ove manifestacije, ali i svim malim pčelicama koje već tradicionalno svojim nastupima uljepšaju naš Medveni den- rekao je gradonačelnik.

Tradicija i ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bio je gastro kutak gdje su građani mogli uživati u medenom doručku za kojeg su se pobrinuli učenici Strukovne škole Đurđevac. U sklopu Medvenog dena prikazan je i pčelarski pribor te prezentirano medonosno bilje i drveće.

U izboru za najpčelicu, najpčelicom je proglašen Aleks Janković, drugo mjesto osvojila je Rita Cikoš, a trećom najboljom pčelicom proglašena je Marla Patačko.

Važno je istaknuti kako se ove godine po prvi puta održalo i Otvoreno prvenstvo Podravine za najbolji medenjak. Stručni žiri ocijenio je sve pristigle medenjake, procjenjujući kvalitetu, okus i kreativnost, a najboljim je proglašen medenjak Marijana Hrženjaka dok je drugo mjesto osvojio medenjak OPG-a Sedmak te treće mjesto Vesne Pintar.

U sklopu programa održana je svečana dodjela priznanja pčelarima te je dodijeljeno 24 zlatnih, 15 srebrnih i 5 brončanih medalja, dok je zlatnim šampionom izložbe proglašen med od bagrema Marčec Ivana. Pobjednik u kategoriji cvjetnog meda je Marić Franjo, u kategoriji lipovog meda Marijan Gašparov, a u kategoriji ostalih Dražen Smes.

(www.icv.hr, djurdjevac.he, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content