Pedeset godina od prvog otvorenja Zavičajni muzej Našice počinje s radom u novom postavu obnovljenog dvorca Pejačević

U potpuno obnovljenom i promijenjenom ruhu dvorac Pejačević u Našicama otvorit će svoja vrata za posjetitelje točno 50 godina od prvog otvorenja, u četvrtak, 3. listopada.

Posjetitelje očekuje novi postav u kojemu su kroz prvu fazu ambijentalno obnovljeni saloni obitelji Pejačević s originalnim namještajem i umjetninama s kraja 19. i početka 20. stoljeća kada su Pejačevići bili na vrhuncu svoje moći i kada je u njemu živjela i prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević. U donjem dijelu, odnosno suterenu nalazi se Glazbeni salon s Dorinim klavirom i knjižnica obitelji Pejačević. Istočni dio suterena i dio podruma i dalje će koristiti dvije udruge – Hrvatsko kulturno društvo “Lisinski” Našice i Gradska glazba, a na zapadnoj strani podruma uređen je prostor za domjenke.

Radno vrijeme Zavičajnog muzeja za posjetitelje bit će od utorka do subote od 10 do 16 sati. Za grupne posjete i fotografiranje, odnosno videosnimanje u stalnom postavu zainteresirani će se morati najaviti tjedan dana ranije putem mail adrese [email protected]

Povijest Zavičajnog muzeja usko je povezana s povijesti obitelji Pejačević

Zavičajni muzej Našice s radom je započeo 3. listopada 1974. godine. Od svoga utemeljenja sjedište mu je u Dvorcu Pejačević (tzv. Velikom dvorcu), objektu koji je 1812. podigla plemićka obitelj Pejačević u središtu grada. Prostor je dijelio s Gradskom knjižnicom i udrugama koje su u suterenu imale svoje prostorije – HKD-om “Lisinski” i Gradskom glazbom Našice.

U početku je to bilo nekoliko prostorija na katu u kojima je bila smještena etnološka građa koju je, u selima našičkoga kraja, prikupila prof. Ivana Jurković. Nešto kasnije prof. Josip Waller uređuje postav vezan uz 2. svjetski rat. S vremenom postavi se nadopunjuju i proširuju pa tako muzej dobiva spomen-sobe Isidora Kršnjavoga, Hinka Juhna, Mate Benkovića i Dore Pejačević.

Grad Našice je 2015. riješio imovinsko-pravne odnose s nasljednicima obitelji Pejačević i postao vlasnik tzv. Velikog i Malog dvorca te pokrenuo postupak njihove obnove, kao i uređenje tzv. Grögerove vile za potrebe Gradske knjižnice.

Projekt “Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog” vrijedan 99,9 milijuna kuna omogućio je obnovu dvoraca, a samim time i stvaranje jedne sasvim nove koncepcije Zavičajnog muzeja. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u iznosu 85 posto, a ugovor o dodjeli sredstava potpisan je 2019. godine. Radovi su započeli 2021. godine, a dovršeni su krajem 2023. godine. U obnovljenom prostoru po prvi puta omogućeno je korištenje svih pet etaža. To se prvenstveno odnosi na prostor potkrovlja, gdje je uređena višenamjenska dvorana s kapacitetom oko 100 sjedećih mjesta te prostor podruma.

I za kraj podsjetimo, dvorac je bio sjedište našičke grane obitelji Pejačević, a današnji izgled s pet etaža dobiva oko 1865. godine za vrijeme vladavine hrvatskog bana grofa Ladislava Pejačevića. Ladislavov sin Teodor, također hrvatski ban koji je na toj dužnosti naslijedio 1903. godine Khuena Hedervarya, 1907. godine sinu Marku i njegovoj obitelji izgrađuje Mali dvorac koji je također obnovljen i u kojemu se nalazi Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora” i Radio Našice.

(nasice.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content