Otvorena izložba polaznika Kabineta kreativnih čudesa: “Likovna publika se ne rađa, ona se odgaja”

Likovni klub „Nikola Trick“ Virovitica danas (utorak) je u Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica upriličio otvorenje izložbe 50-ak radova polaznika dječjih likovnih radionica „Kabinet kreativnih čudesa“.

Kabinet djeluje već treću godinu, a slike koje su izložene predstavljaju presjek cijele prošle godine njihova rada – dječje radove od petogodišnjaka, tj. predškolskog uzrasta do učenika 5. razreda. O radovima, kao i samoj koncepciji likovnih radionica na otvorenju je govorio Igor Fućkar, učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, tajnik LIK-a „Nikola Trick” i voditelj radionica.

20241008_095904-Custom

– Radionice su zamišljene i funkcioniraju kao ciklus vezanih radionica namijenjenih djeci i mladima koji su posebno zainteresirani za područje likovnog stvaralaštva. Trenutno imamo 14 polaznika od predškolske dobi do 6. razreda osnovne škole. Ciljevi u Kabinetu kreativnih čudesa su poticanje dječje kreativnosti, razvijanje sposobnosti i vještina u likovnom izražavanju te vizualnoj komunikaciji. Radionice kroz svoj program razvijaju i pozitivan stav prema estetskim vrijednostima, kao i kritičko mišljenje i promišljanje. Moram priznati da su naši polaznici izrazito marljivi, iznimno koncentrirani i vole to što rade – objašnjava Fućkar.

Polaznici likovnih radionica kroz stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i tehnike koncentracije, razvijaju kreativnost i maštu te sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja. Svaki se polaznik potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost, a radionice ujedno nude i odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha.

20241008_095152-Custom

– Likovna publika se ne rađa, ona se odgaja. Upravo iz tog razloga ovakve su izložbe odlična prilika da dječji radovi nastali na likovnim radionicama budu izloženi i viđeni, spomenuti i pohvaljeni – veliki poticaj koji će ih tjerati i gurati dalje na likovno stvaranje, da se možda jednom profesionalno ili barem amaterski nastave baviti s ovime čime su započeli – istaknuo je Fućkar.

Da su svi koji žele kročiti putevima umjetnosti dobrodošli u njihovo kreativno društvo, poručio je ovaj učitelj likovne kulture.

– Iskoristio bih ovu prigodu i pozvao sve zainteresirane da nam se pridruže u Likovnom klubu, Gajeva 3, na dječjim radionicama svake srijede od 18 do 19.30 sati. Najčešće radimo u klubu, a povremeno i vani na otvorenom, u Gradskoj knjižnici i Gradskom muzeju.

20241008_100607-Custom

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pohvalivši LIK što djeluje dugi niz godina i što u svoje radionice uključuje, između ostaloga, i one najmlađe. Spomenute dječje radove možete razgledati do 23. listopada u boravku GDCK-a.

(icv.hr, rtk, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content