Općina Kloštar Podravski veliko gradilište: Gradi se dvorana i tržnica, u tijeku aglomeracija, uskoro dogradnja vrtića i izgradnja toplica

Općina Kloštar Podravski, iako mala po površini i broju stanovnika, te sastavljena od četiri naselja – Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac i Kozarevac, mjesto je velikih projekata. Smještena je u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali spaja tri županije: Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku. Kao prometno čvorište, povezuje Podravinu i Bilogoru, a ujedno je i dom mnogih vrijednih poljoprivrednika i poduzetnika.

Načelnik općine Siniša Pavlović s entuzijazmom govori o razvoju općine i brojnim projektima koji su provedeni ili su u tijeku, osobito o onima koji su pred realizacijom.

– Općina je trenutačno jedno veliko gradilište. Imamo otvorenih sedam radilišta, puno radimo na infrastrukturi te koristimo sredstva naših resornih ministarstava i EU fondova – započeo je načelnik.

Istaknuo je izgradnju školsko-sportske dvorane, gradnju tržnice s poslovnim prostorima i dvije hladnjače vrijedne 1,3 milijuna eura.

– Tržnica je vrlo važna za naše poljoprivrednike, odnosno OPG-ove kojih imamo 273 na području općine, od čega je trideset velikih koji rade za velike centre te proizvode voće i povrće. Njima su potrebni poslovni prostori i hladnjače, kojih će biti dvije – rekao je.

Projekt Aglomeracija, kojim se sva naselja u općini spajaju na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, također je u tijeku. U sklopu projekta obnavlja se i lokalna cestovna infrastruktura.

– U sklopu tog projekta asfaltirano je 22 kilometra nerazvrstanih cesta, odnosno naših ulica, a do kraja će biti asfaltirano još 12 kilometara. Razmišljali smo o svemu – nismo projektirali ceste da idu po odvodnim jarcima ili grabama, već po sredini kako bismo maksimalno iskoristili asfaltiranje – objašnjava.

Uskoro započinje i dogradnja dječjeg vrtića, čime će se sadašnji kapacitet proširiti za još dvije vrtićke skupine.

– Dječji vrtić je pun, što me veseli. Sada ima dvije odgojne skupine, a raspisali smo natječaj za izvođenje radova. Dogradit ćemo još dvije skupine i interes je velik – ističe.

Od planiranih projekata, najzanimljiviji je projekt „Terme Kloštar Podravski“. Postoji termalni izvor, kupljeno je zemljište, izrađeni su idejni i glavni projekt, dobivena je građevinska dozvola te je kompletirana natječajna dokumentacija. Projekt je uključen u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a čeka se raspisivanje natječaja od strane nadležnog ministarstva, čijim bi se sredstvima projekt vrijedan oko 27 milijuna eura, financirao.

– Vjerujem da će ovaj projekt biti dobar za našu općinu i cijeli ovaj dio Podravine, ne samo u prihodovnom smislu. Planiramo izgraditi i elektranu na termalnu vodu, što će značajno povećati naš proračun. Povezujemo i kružnu ekonomiju jer imamo proizvođače povrća i voća – kaže načelnik.

Posebnost ovih toplica je bazen za surfanje, jedinstven u ovom dijelu Europe.

– Imat ćemo specifičan bazen, kakav postoji samo u Portugalu, gdje se čeka šest mjeseci da bi se došlo. To je bazen za surfanje – naglašava S. Pavlović.

Načelnik je istaknuo i izvrsnu suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom, kao i s Virovitičko-podravskom te susjednim općinama Pitomača i Špišić Bukovica. Posebno je zadovoljan radom razvojne agencije Draft d.o.o., čiji je osnivač, uz općine Pitomača, Špišić Bukovica, Podravske Sesvete i Kloštar Podravski.

(icv.hr, mk, Foto: M. Kocijan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content