Održana sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije: Evo o čemu se razgovaralo

Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića, uz nazočnost župana Igora Androvića i njegovih zamjenika, Marija Klementa i Igora Pavkovića, održali su danas novu sjednicu. Na aktualnom satu bilo je riječi o brojnim temama, a među njima i o trenutnim, odnosno budućim projektima vezanih uz obnovu i investicije u osnovnim i srednjim školama diljem županije. Ova rasprava pokrenuta je na inicijativu vijećnice Sanje Kirin, a odgovor je dao župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Andrović je tom prilikom istaknuo da je nova školska godina započela otvaranjem obnovljene područne škole u Okrugljači, te naglasio kako je ovo samo jedan od ukupno 51 projekta obnove ili izgradnje škola u županiji.

– Nastavljamo s politikom ravnomjernog obrazovanja za sve učenike, bilo da se radi o matičnim ili područnim školama, u ruralnim ili urbanim sredinama- rekao je Andrović.

Trenutno se provode značajne investicije, osobito u srednjim školama, koje su zbog dotrajalosti ili vremenskih nepogoda zahtijevale određene radove. Primjerice, na virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića zamijenit će se krovište u vrijednosti od 351 tisuću eura, financirano u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Također, planira se zamjena krova na Tehničkoj školi u Virovitici, gdje će se uložiti 243 tisuće eura.

Župan je istaknuo i projekte u Orahovici i Slatini, gdje se obnavljaju svlačionice i sanitarni čvorovi te krovišta.

Uz te projekte, županija planira rekonstrukciju betonskog igrališta pored Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, a koje će postati multifunkcionalni teren za razne sportove, s troškom od 118 tisuća eura, od čega će 76 tisuća eura biti osigurano od Ministarstva turizma i sporta.

Andrović se osvrnuo i na buduće investicije, posebno one predviđene kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

– Naš cilj, kao i cilj koji je postavljen diljem Republike Hrvatske je izgraditi nove škole i rekonstruirati postojeće kako bismo osigurali školu u jednoj smjeni do 2027. godine- rekao je župan, napominjući da su već predali 11 zahtjeva za suglasnost, od kojih su tri odobrena.

Među najznačajnijim projektima je i izgradnja nove srednje škole u Orahovici koja bi trebala zadovoljiti potrebe učenika koji pohađaju i osnovnu i srednju školu na istom mjestu. Osim toga, planiraju se i nove dvorane te proširenje postojećih obrazovnih kapaciteta.

– Naša županija je druga u državi po realizaciji ugovora u okviru programa cjelodnevne škole, gdje su četiri osnovne škole dobile milijun i 300 tisuća eura za opremanje i radove. Ovaj pilot-projekt pokazao se kao vrlo dobar, donio je mnogo toga pozitivnog, a sve one mane koje su se možda pokazale bit će riješene u razdoblju pred nama- zaključio je župan Andrović, dodajući da se investicije nastavljaju, a Županija je spremna surađivati s općinama i gradovima kako bi osigurala potrebna financijska sredstva za daljnji razvoj školstva.

Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra Virovitica, iznijela je novosti vezane uz rad Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu. Naime, nedavno je raspisan javni natječaj za zapošljavanje voditelja ili voditeljice prehrambeno-tehnološkog odjela, kao i laboranta ili laborantice istog odjela.

– Naša namjera je pokrenuti razvoj novih, inovativnih proizvoda u mliječnoj industriji, s posebnim naglaskom na povećanje vrijednosti sirovine i gotovih proizvoda- istaknula je Nemet.

Jedan od prvih zadataka novih zaposlenika bit će uspostavljanje kvalitetnog HACCP plana, s obzirom na to da su se prethodno javljali problemi u toj domeni.

– Cilj nam je razviti dobar plan koji će moći zadovoljiti potrebe budućih zakupnika centra- dodala je Nemet.

Također, planiraju se eksperimentalni proizvodi, uključujući meke sireve s dodacima, svježe sireve obogaćene medom, kao i sirutkine proizvode za farmaceutske potrebe, a sve u cilju razvijanja dodatnih mogućnosti.

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, iznio je izvješće o posljedicama rekordne suše koja je pogodila Virovitičko-podravsku županiju. Mijok je rekao kako su u posljednjim godinama česte vremenske neprilike, uključujući suše, mraz, vjetar i tuču, postale izazov za poljoprivrednike.

– Ove godine smo imali rekordnu sušu i izrazito niske oborine, što je rezultiralo velikim štetama na usjevima- izjavio je Mijok. Županija je, u dva navrata, 20. i 28. kolovoza, proglasila prirodnu nepogodu nakon što su zaprimljeni zahtjevi jedinica lokalne samouprave.

Procjene šteta s različitih područja uključuju: Crnac s 1,5 milijuna eura, Čađavicu s 3,2 milijuna eura, Mikleuš s 722 tisuće eura, Voćin s 220 tisuća eura, Zdence s 3,5 milijuna eura, Viroviticu s 3,05 milijuna eura, te Špišić Bukovicu s 6,5 milijuna eura. Mijok je dodao da Vlada Republike Hrvatske na kraju svake godine donosi odluku o dodjeli sredstava za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda, stoga tek preostaje za vidjeti kolika će sredstva dobiti Virovitičko-podravska županija.

Mijok je istaknuo napore županije u preventivnom djelovanju, posebno u razvoju sustava navodnjavanja.

– Virovitičko-podravska županija je lider u sustavima navodnjavanja u Hrvatskoj. Trenutno imamo tri sustava koji pokrivaju 2.760 hektara- rekao je. Spomenuo je i nove projekte, uključujući prvu fazu navodnjavanja u Lukaču koja će obuhvatiti dodatnih 450 hektara i za koju je dobivena građevinska dozvola, te drugu fazu Đolte koja će obuhvatiti 240 hektara i za koju se očekuje dozvola do kraja godine.

– S obzirom na ovu sušnu godinu, jasno je koliko je navodnjavanje prijeko potrebno- dodao je Mijok.

Iako postoje izazovi i kvarovi unutar sustava, poljoprivrednici su primijetili značajan porast prinosa od 60 do 100 posto na navodnjavanim površinama u usporedbi s onima bez navodnjavanja. Cilj županije je do 2030. godine proširiti sustave navodnjavanja na dodatnih 7.000 hektara, a tu su još tri sustava navodnjavanja koji se planiraju izgraditi: Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac.

Mijok je također govorio o programima potpora u poljoprivredi od strane Županije, koji omogućuju poljoprivrednicima kupnju opreme za navodnjavanje, sustava za zaštitu od mraza te protugradne zaštite, dodajući da će Županija nastaviti raditi na preventivnim mjerama kako bi se ublažile posljedice nepovoljnih klimatskih uvjeta.

Župan Igor Andrović odgovorio je i na pitanja Nikole Dengoricije iz kluba SDP-HSPD. Dengoricija je istaknuo kako su prosječna primanja u županiji u posljednja tri kvartala porasla za 18%, ali je naglasio da Virovitičko-podravska županija i dalje ostaje među onima s najnižim primanjima u Hrvatskoj.

Župan Andrović pohvalio je brzinu rasta plaća u županiji, navodeći da Virovitičko-podravska županija ima četvrti najveći rast plaća među svim hrvatskim županijama.

– Ovaj rast plaća ukazuje na pozitivne trendove i možemo očekivati da ćemo uskoro prestići neke od drugih županija- rekao je Andrović. Istaknuo je da to ne ovisi samo o županiji, već i o poduzetnicima i poljoprivrednicima te raznim čimbenicima koji utječu na ekonomski razvoj.

Također je spomenuo rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), naglasivši da je županija napredovala i prestigla dvije druge županije.

– Naš rast BDP-a svrstava nas među sedam najboljih županija, a to je rezultat investicija i osobne potrošnje- dodao je župan. Prosječna plaća u Virovitičko-podravskoj županiji iznosi 1.168 eura, što je samo 20 do 30 eura manje od plaća u nekim županijama.

– Vjerujem da ćemo uskoro napustiti začelje po visini plaća- izjavio je Andrović.

Dengorecija je postavio i pitanje vezano uz izgradnju brze ceste, s obzirom na najavljene uštede u Hrvatskim cestama.

– Nakon što sam čuo za planirane uštede, kontaktirao sam Upravu Hrvatskih cesta i mogu potvrditi da naš projekt izgradnje brze ceste nije obuhvaćen tim mjerama. Projekt je već u izgradnji i bit će djelomično sufinanciran sredstvima Europske unije- pojasnio je Andrović, dodajući da radovi napreduju odlično.

– Završeni su radovi od Farkaševca do Bjelovara, a od Bjelovara do Bulinca dogovoreni su daljnji koraci- dodao je.

Također je komentirao gradski projekt “Grad koji diše”, naglasivši da posao dobiva tvrtka koja prođe na javnom natječaju.

– Svi bi željeli da radove obavljaju domaće tvrtke, no to se mora odrediti kroz javnu nabavu- zaključio je Andrović na pitanje Nikole Dengoricije zašto radove ne obavlja gradska tvrtka.

Ravnatelj Doma zdravlja Ivica Fotez odgovorio je na pitanje vijećnika Darija Vraneka o aktualnim novostima u Domu zdravlja, s posebnim naglaskom na palijativnu skrb i ortodonciju.

Fotez je s ponosom najavio početak rada ortodoncijske ordinacije, ističući važnost ulaganja u dentalni laboratorij.

– Zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji na financijskoj podršci koja nam je omogućila da unaprijedimo naše usluge- rekao je Fotez i dodao:

– Moja je želja da sljedeće godine možemo s ponosom reći da smo uspješni u onome što radimo, te da pružamo kvalitetnu skrb ljudima u našoj županiji- dodao je.

Kada je riječ o palijativnoj skrbi, Fotez je istaknuo da su pronašli sredstva uz pomoć Županije, naglasivši da je palijativa jedan od najvažnijih segmenata zdravstvene skrbi.

– Napravili smo korak naprijed u razvoju palijativne skrbi također zahvaljujući sredstvima Virovitičko-podravske županije, no tu ne mislimo stati jer su naše ambicije velike- ističe Fotez.

Ravnatelj je izrazio nadu da će uz daljnju podršku županije moći unaprijediti usluge Doma zdravlja, čime će se poboljšati kvaliteta skrbi za građane Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, mra)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content