Održana sjednica Općinskog vijeća Općine Lukač: U planu niz novih projekata

U povodu Dana općine i blagdana zaštitnika općine, Župe i općinskog sjedišta Lukača svetog Luke Evanđeliste, danas je u društvenom domu u Gornjem Bazju održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na sjednici su, uz općinske vijećnike, dobitnike javnih priznanja, brojne predstavnike društvenog i gospodarskog života Općine Lukač, bili i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Vesna Bedeković, župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, izaslanica virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i opće poslove Maja Kirin, načelnika Općine Gradina Josipa Vučemilovića-Jurića, župnika Župe svetog Luke Evanđeliste u Lukaču velečasnog Marija Mesića, predstavnika Policijske uprave virovitičko-podravske, pročelnici, direktori te predstavnici udruga. Na početku sve je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Živković.

– Pozdravljam vas sve u ime općinskog vijeća Općine Lukač i svoje osobno ime. Želim se svima zahvaliti što ste svojom nazočnošću uveličali ovu našu svečanu sjednicu koja se održava povodom Dana općine Lukač i blagdana sv. Luke, zaštitnika župe Lukač. Općinsko vijeće je u dosadašnjem mandatu održalo 33 sjednice, a budući da je ovo posljednja svečana sjednica prije isteka našega mandata želim se zahvaliti vijećnicama i vijećnicima, načelniku općine Lukač Đuri Bukviću i jedinstvenom upravnom odjelu na odličnoj suradnji i želim se zahvaliti županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću sa suradnicima, kao i saborskim zastupnicima Vesni Bedeković i Josipu Đakiću, što su nam svesrdno pomogli u realizaciji naših projekata. Našem župniku Mariju Mesiću želim također čestitati blagdan sv. Luke, čestitke i svim dobitnicima javnih priznanja, a svim mještankama i mještanima općine Lukač želim čestitati Dan općine i blagdan svetog Luke– u uvodu je rekao Tomislav Živković.

O projektima u proteklom razdoblju te planovima govorio je načelnik općine Đuro Bukvić.

– Budući da je ovo zadnja svečana sjednica u ovom mandatu, želim se prije svega zahvaliti svima vama koji ste na bilo koji način pomogli u realizaciji projekata u ove četiri godine. Jednako tako se zahvaljujem svom jedinstvenom upravnom odjelu na čelu s pročelnicom Dijanom, svim djevojkama koje su odradile lavovski posao u ovome mandatu koji je iza nas. Ono što smo govorili prije četiri godine, kada smo tražili povjerenje birača i dobili ga, napravili smo i više nego što smo planirali. Naše povjerenje temelji se na tome da nismo ovdje da bi vladali, već da bi služili svim žiteljima općine. Na čelu ove općine moja malenkost i moj tim stojimo 20 godina i zasigurno ćemo i u sljedećem mandatu tražiti povjerenje birača gdje ćemo posložiti još kvalitetnije i još bolje programe za budućnost naše djece, za budućnost naših roditelja, za budućnost baka, djedova, za budućnost svih vas koji jeste ovdje na području općine Lukač. Najveći projekt koji je pri kraju, odnosno trebao bi biti završen do kraja godine, je Dom i trg u Lukaču, a vrijednost radova iznosi milijun i sto tisuća eura. Nadalje, moram spomenuti nogostup u Terezinom Polju od 180 tisuća eura, revitalizaciju i navodnjavanje igrališta u Terezinom Polju vrijednosti 40 tisuća eura, potom projekt izgradnje mosta Veliko Polje – Budrovac i izgradnju ceste koja spaja ta dva naselja ukupne vrijednosti 570 tisuća eura, na čemu posebna zahvala ide županu Androviću i Virovitičko-podravskoj županiji koja je bila partner na ovom projektu- istaknuo je načelnik Bukvić i dodao:

– Danas općina Lukač nema niti jednog kvadratnog metra neasfaltirani cesta. Sva naša naselja su kompletno povezana sa asfaltiranim cestama. Jednako tako zahvaljujem se županu na suradnji što se tiče sportskog objekta u Kapela Dvoru, gdje smo ove godine natkrili tribine. Završena je prava faza izgradnje nogostupa u Turanovcu vrijednosti 120 tisuća eura, a ujedno je izrađena projekta dokumentacija za drugu fazu koja ide odmah poslije Nove godine. Iznos te investicije je 100 000 eura. Završen je nogostup u naselju Brezik – lijeva strana u vrijednosti od 110 tisuća eura. Napravljena je projektna dokumentacija za nastavak radova čija je procijenjena vrijednost oko sto tisuća eura. Svega toga ne bili bilo da nema ljudi, a pokretači života na prostoru općine su gosparski subjekti. Među njima bih posebno istaknuo tvrtku Šafram, koja je svu svoju proizvodnju prebacila na područje općine Lukač, a tu su i brojni poljoprivredni proizvođači- naglasio je Đuro Bukvić.

Sve nazočne pozdravila je izaslanica virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i opće poslove Maja Kirin.

– Sve vas pozdravljanim u ime gradonačelnika Ivice Kirina i svoje osobno ime. Načelnik Đuro Bukvić sve je odlično prezentirao, dok ja mogu pohvaliti općinu Lukač u radu i suradnji na brojnim zajedničkim projektima. Očekujem daljnju suradnju na novim projektima i investicija- tom prigodom rekla je Maja Kirin.

Pozdravima se pridružio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Moram svakako pohvaliti odličnu suradnja općine Lukač sa Županijskim cestama. Općina Lukač je jedna od rijetkih općina na području naše županije čija su naselja međusobno povezana asfaltiranim prometnicama. S projektima i izgradnjom idemo dalje. Pred nama je zanimljivo izazovno razdoblje, a imat ćemo puno novih prilika za sufinanciranje iz EU fondova. Dobili smo građevinsku dozvolu za susta navodnjavanja Lukač – 1. faza 550 hektara. Promjena vremenskih prilika pokazuju da su sustavi navodnjavanja budućnost hrvatske poljoprivrede. Tu ne stajemo. Projektiramo i sustav navodnjavanja Lukač II., koji će obuhvaćati 450 hektara, što je ukupno tisuću hektara. Također imamo građevinsku dozvolu za izgradnju nove ambulante, za koju očekujemo da će biti sufinancirana sredstvima EU- između ostalog rako je Igor Andrović.

Na kraju se okupljenima s prigodnim rječina obratila izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Zahvaljujem se na pozivu i pozdravljam vas u ime predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića. Dakako pozdravljam vas i u svoje osobno ime i to onim redom i onom čašću kao što su to učinili svi. Dragi načelniče, što dulje ste načelnik to ste bolji, to ste snažniji, ne nedostaje vam energije i imate je sve više. Dobar tim se ne mijenja. Čvrsto vjerujem i znam da ćemo se za godinu dana, nakon dobivenih lokalnih izbora, naći u novom domu na novoj sjednici Općinskog vijeća. Naravno da su sjednice općinskih vijeća prilika da se sumira učinjeno iz godine u godinu, dat ću si za pravo reći da u ovih 20 godina općina Lukač je bila jedno veliko gradilište i jest jedno veliko gradilište gdje se svih tih godina gradilo i gdje se skrbilo za žitelje općine Lukač, za sve kategorije stanovnika, kako od onih najmlađih u dječjem vrtiću, tako do onih starije životne dobi- zaključila je Vesna Bedeković.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Školski zbor Osnovne škole Ivan Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja uz pratnju Luke Ivšića na braču, učenice Glazbene škole Jan Vlašimsky Tena Blažević i Petra Kubin te učenica četveroga razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, ujedno i učenica drugog razreda Glazbene škole Jana Vlašimskog Mila Petrić.

Nakon svečane sjednice uručene su prigodne nagrade za 30-godišnji rad u Općini Lukač Meliti Njegić i Ani Cvišić.

(www.icv.hr, mš, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content