Novi ZUUM u Gradskoj knjižnici u znaku zanimljive dvojbe: Moderno roditeljstvo – odgajamo li neposlušnu djecu?

U posljednjih nekoliko desetljeća s napretkom tehnologije i znanosti raste i naša svijest o roditeljstvu i kakvo bi ono trebalo biti. Dolazi se do novih saznanja i zaokreta od autoritarnog stila roditeljstva, gdje su kazna i fizičko kažnjavanje bili okosnica odgoja jer su djeca nešto što se mora popraviti, do autoritativnog stila odgoja, gdje se djeca gledaju kao osobe koje treba uvažavati i poštovati, pokazivati im ljubav i voditi ih.

Takav stil odgoja se često naziva i moderno roditeljstvo. Roditeljstvo je proces koji pred roditelje stavlja nove zahtjeve, stalnu prilagodbu, osobni rast te stjecanje novih vještina.

Ali, što to točno znači i kako se postiže, nije u potpunosti jasno. Pitamo se je li baš sve bilo loše u načinu na koji smo mi sami odgajani. Postavljaju se i pitanja zašto djeca ne slušaju, zašto nemaju manire i poštovanje prema odraslima, zašto sa svim dostupnim igračkama i okruženi stvarima i dalje nisu zadovoljni…

U medijima često nailazimo na recepte, metode, tehnike kako pristupiti djetetu, kako ga navesti da radi ono što mi želimo, da sluša. Je li to uopće moguće? Zašto bi to bilo nužno? Jesu li kazne nužne ili postoji drugi način? Kako se postavljaju granice?

O svemu ovome govorit će se na predavanju „Moderno roditeljstvo – odgajamo li neposlušnu djecu?“ koje će se održati u Gradskoj čitaonici i knjižnici u utorak, 29. listopada, u 17 sati u okviru Obiteljskog ZUUM-a, koji provodi Obiteljski centar, Područna služba virovitičko-podravska u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom. 

Cilj predavanja je potaknuti roditelje na razmišljanje i preispitivanje dosadašnjih uvriježenih stavova. Kao što kaže Jesper Juul: „Djeca se najbolje razvijaju u obiteljima u kojima i roditelji rastu.” 

Krenimo zato zajedno u stvaranje inspiracije za naš obiteljski život. Stvarajmo svoj stil roditeljstva koji odgovara osobnosti roditelja i karakteru pojedinog djeteta, temeljenog na znanjima o razvoju djece, razvijanju roditeljskih vještina i prije svega građenju odnosa povjerenja između roditelja i djeteta.

Više o roditeljima dupinima, tigrovima, meduzama i slonovima možete čuti na predavanju u utorak, 29. listopada. 

(icv.hr, S. Dikšić Trupina, mag.act.soc.)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content