Nazori uz pomoć pripadnika žurnih službi i operativnih snaga naučili kako reagirati u slučaju katastrofa i opasnosti

Kako reagirati u slučaju opasnosti, spasiti život pomoću Heimlichova hvata, što se dogodi ako vatrogascu u sred intervencije nestane zraka u boci, kada se u potragu za nestalom osobom uključuje pas, koliko je teška oprema koju policija nosi na sebi na važne intervencije, koja se oprema koristi nakon poplave ili razornog potresa, za spašavanje ljudi…

Odgovore na ta i brojna druga pitanja, kao i mogućnost isprobavanja dijela opreme koju koriste žurne službe dobili su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici. Danas (petak) je u toj školi održana prezentacija rada žurnih službi i operativnih snaga: PU virovitičko-podravske, Civilne zaštite, Javne vatrogasne postrojbe Virovitica, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), stanice Orahovica, Gradskog društva Crvenog križa u Virovitici te timovi hitne pomoći iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu, čime je obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. listopada.

-Katastrofe se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu i iz bilo kojeg razloga. Upravo zbog tog, aktivnosti i mjere koje poduzimamo kako bi smanjili rizik od katastrofa također su raznolike. Otkako postoji broj 112,  u posljednjih 20 godina, na području naše županije proveli smo edukaciju u svim vrtićima i školama. Neke smo posjetili i više puta. Cilj nam je educirati djecu za zaštitu i spašavanje. Poučavamo ih koje vrste nesreće postoje; potresi, poplava, požar, ekološki incident, tuča, velika nevremena, suše, hladnoće…

20241011_112347-Custom

Poučili smo ih koje su službe povezane u tim intervencijama, kako djeluju i kako im se obratiti, kako da nazovu broj 112, da se ne boje, da budu staloženi i reagiraju mirno u slučaju opasnosti, odnosno katastrofe  – rekao je Dražen Rengel, Samostalni nadzornik za prevenciju i pripravnost iz Civilne zaštite.

U uvodnom govoru upućenom svim učenicima viših razreda, naglasio je važnost preventive poput gradnje retencija, brana, izradu protupožarnih puteva, izradu procjene rizika i kvalitetnu edukaciju koje igraju ulogu u zaštiti od katastrofalnih događaja.

I danas je naglasak bio na preventivi – ako je kvalitetna, već će i djeca znati dobro odreagirati u hitnoj situaciji, pa će i katastrofa biti spriječena, ili, ako se dogodi, njeni će razmjeri biti što manji, ocjenjuje Rengel.

PREVENCIJA I EDUKACIJA 

Da se pomaci u edukaciji vide, rekao je na primjeru poziva na broj 112.

-U početku, djeca bi taj broj zvala nenamjenski, bila im je to igra. Danas, djeca znaju da je riječ o važnom broju koji ne smiju zvati iz zabave. Sve više djece taj broj zove isključivo za hitne situacije u kojima trebaju konkretnu pomoć ili za prijavu pomoći drugome. U tome vidimo učinke upravo edukacije po školama i vrtićima – rekao je.

Ravnateljica Sanjica Samac izrazila je zadovoljstvo što su se na jednom mjestu angažirale sve službe kako bi demonstracijom rada, protokola i opreme približili svoj rad i značaj učenicima. Pozvala je sve da zapamte sve što su danas prošli, vidjeli i naučili te da isto, po potrebi, i primjene u svakodnevom životu.

Učenicima je bila zanimljiva policijska oprema, iskusili su ulogu pacijenta stradalog u prometnoj nesreći, oživljavali osobu, upoznali se s vatrogasnom opremom i opremom koju koristi HGSS, uživali u kontaktu s potražnim psom Tarom, imali puno pitanja za civilnu zaštitu…

Osmašu Tinu Trohi najviše se dopao „policijski punkt“.

IMG_2213-Custom

– Naučio sam nešto više o bombama, a iz jedne sam uspio izvaditi i sigurnosnu iglu. Uz to, Crveni križ nam je također pokazao zanimljive stvari, poput pravilnog pružanja prve pomoći i najvažnijih informacija koje treba prenijeti medicinskom dispečeru – otkrio nam je Tin, dodavši kako se u budućnosti i sam vidi kao djelatnik jedne od danas predstavljenih žurnih službi.

Planinarki Raheli Kolar poduka o djelovanju u katastrofi nije strana. Ipak, ovoj učenici i strastvenoj avanturistici dobro su došla dodatna upozorenja HGSS-ovaca o brzoj reakciji pri pružanju prve pomoći na nepristupačnim terenima.

IMG_2217-Custom

– Naučila sam da uvijek treba imati prvu pomoć uz sebe jer nikad ne znate što se može dogoditi. Lekcije HGSS-ovaca o zaštiti sebe i drugih super će mi poslužiti u planinarenju – istaknula je Rahela.

(icv.hr, dj, mlo) 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content