Majstori iz sedam županija i Grada Zagreba- njih 45 u 20 zanimanja, položilo majstorski ispit pri Obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije

Majstori iz sedam županija, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Istarske, Primorsko-goranske te Grada Zagreba- njih ukupno 45, položilo je u jesenskom roku 2023., odnosno proljetnom roku 2024., majstorski ispit pri Obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije u čak 20 zanimanja.

Od svih zanimanja prednjačili su majstori automehaničari, bilo ih je osam, a uz njih majstorski ispiti dodijeljeni su za zanimanja frizer, zlatar, autoelektričar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, fotograf, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, limar, mesar, natkonobar, plinoinstalater, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, vodoinstalater i zidar.

Predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić istaknuo je kontinuirani rast broja obrta u županiji, koji trenutno iznosi 1577, što predstavlja porast od oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Kada sam došao 2021. bilo je oko 1200 obrta, što je značajan porast od tada. Novi obrti zapošljavaju radnike i mlađa populacija ostaje na našem području, a to je jako dobro. Na ovaj rast vjerojatno je globalno utjecala situacija u svijetu, a zasigurno i uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj- ističe Kenjerić i dodaje:

– Nadam se da će svi ovi mladi ljudi i dalje raditi u Virovitičko-podravskoj županiji te da će pomagati njenom razvitku. Važno je naglasiti da im je Županija partner, kao i Obrtnička komora, a koji će im pomoći u ostvarivanju njihovih ciljeva, svaki na svoj način. To se naravno kontinuirano radi već godinama, a odnos između Županije, Obrtničke komore, poduzetnika i obrtnika je više nego dobar- dodaje Kenjerić.

Majstorski ispit za neke struke donosi mogućnost otvaranja obrta, a s druge strane ovo je i kruna obrtništva te najveći stupanj obrazovanja u obrtništvu. Upravo je to bio razlog zbog kojeg se Virovitičanka Danijela Udvardi odlučila za polaganje majstorskog ispita.

– Fotografijom se bavim već dosta dugo i želja mi je da u skorije vrijeme otvorim svoj foto studio. Posao je dinamičan i zanimljiv i stoga je ovo bio logičan slijed događanja. Predavanja prije polaganja majstorskog ispita su, moram reći, pomogla jako puno. Naučila sam dosta novih stvari i uistinu preporučam svakome da se odvaži na ovaj korak i napravi ono što želi u životu- istaknula je Danijela.

Fotografijom se bavi i Predrag Uskoković iz Daruvara koji ističe da, nakon polaganja majstorskog ispita, više nema poslovnih barijera.

– Sada nam se otvara nova paleta mogućnosti i bila je ovo zadnja stepenica koju je trebalo prijeći. Sve tehnike o kojima smo učili su one koje se koriste, no koje se ne prakticiraju previše i sada je sve konačno objedinjeno. Što se nekih sljedećih koraka tiče, upisat ću djelatnost i nastaviti s radom fotografa, odnosno bavit ću se poslom koji, ako ste kreativni, može donijeti puno- zaključio je Uskoković.

Novim majstorima zanata diplome su, uz predsjednika Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, uručili i zamjenik župana Marijo Klemet, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, a do sada su na području županije majstorski ispit položila 1663 kandidata.

(www.icv.hr, mra, foto: A. Zeko)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content