Živimo u vremenu kada su užurbanost i manjak vremena postali naša svakodnevnica, a dan bez mobitela i interneta ne možemo niti zamisliti. Nemamo vremena zastati i prisjetiti se kako je to bilo nekada. Stoga je čuvanje i njegovanje običaja i tradicije nekoga kraja iznimno važno. Dobro to znaju i članice Udruge žena Guščarice iz Grabrovnice koje su nam u današnjem Kulturnom mozaiku otkrile zašto organiziraju manifestaciju pod nazivom Lužđana.

Sedam talentiranih učenika Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ Virovitica, koji su se godinama isticali svojim marljivim radom i nadarenošću za glazbu, uspješno je položilo prijamne ispite i upisalo prestižne studije na glazbenim akademijama diljem Lijepe Naše, pa i šire. Od Splita, Pule i Trsta, sve do Zagreba i Osijeka – mladi virovitički glazbenici usavršavat će svoj talent na najvišoj razini, ulazeći tako u akademski svijet glazbe. O njihovom uspjehu nešto više nam je rekao ravnatelj škole Damir Mihaljević.

Pod sloganom “Pričaj mi” 15. listopada u cijeloj zemlji počeo je Mjesec hrvatske knjige, koji do 15. studenog donosi više od 2000 različitih programa koje su osmislile knjižnice, centri za kulturu, vrtići, instituti, izdavači… Bogatim programom predstavlja se i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, što nam je potvrdio i ravnatelj Robert Fritz.

Budite uz Kulturni mozaik na frekvencijama ICV radija od 18.05 h.

(www.icv.hr)