U organizaciji Turističke zajednica Vrata Papuka i Kulturno-umjetničke udruge Voćin, te uz pokroviteljstvo Općine Voćin, Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jučer je u Voćinu održana 15. Voćinska kestenijada.

Manifestacija, koja svake godine okuplja velik broj sudionika i gostiju, započela je svečanom svetom misom u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije, odnosno Bazilici Gospe Voćinske, a koju je predvodio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz.

Nakon svete mise folkloraši su se prošetali od crkve do Trga Gospe Voćinske, odnosno do Hrvatskog doma ispred kojeg su se pjesmom i plesom kratko predstavili posjetiteljima. Dok su folkloraši plesali i pjevali, cijelim trgom širio se miomiris pečenih kestena.

Središnji dio svečanosti ovogodišnje Voćinske kestenijade bila je smotra folklora koja je održana u Hrvatskom domu. Na početku je voditelj, stručni suradnik za turizam Mislav Šljivac poželio dobrodošlicu svim folklornim skupinama i gostima, među kojima su bili i načelnik Općine Voćin Predrag Filić i voćinski župnik Ivan Ereiz, te pozvao virovitičko-podravskog dožupana Marija Klementa da službeno otvori 15. Voćinsku kestenijadu.

Dožupan Klement organizatorima se zahvalio na pozivu i prenesao pozdrave župana Igora Androvića koji zbog drugih preuzetih obaveza ove godine nije mogao doći. Između ostalog, Klement je rekao da je uvijek lijepo doći u Voćin na sva događanja koja se kroz godinu ovdje organiziraju, a jedno od njih je upravo Voćinska kestenijada.

Uslijedili su nastupi folkloraša, a prvo se predstavila Mala skupina KUU Voćin, potom su nastupili odrasli članovi KUU Voćin, zatim su se redali nastupi gostiju FS-e Matice umirovljeničkih udruga VPŽ, KUD-a ”Filipovčice” Komletinci, KUD-a ”Seljačka sloga” Špišić Bukovica, HKUU-e ”Trenk” Nova Gradiška, KUD-a ”Slavko Mađer” Cerić i KUD-a ”Karaluš” Stupnik.

Kao i svake godine, tako je i ove posjetiteljima podijeljena 2,5 metra dugu torta.

Za kraj ove lijepe manifestacije, u Hrvatskom domu je upriličen koncert Ivana Štivića i Tamburaškog sastava Slavonski vez.

Kako je bilo na 15. Voćinskoj kestenijadi pogledajte u bogatoj fotogaleriji koju vam donosimo.

(www.icv.hr, df, foto: D. Fišli, N. Tomić)