Kestenijada ‘šlag na tortu’ ovogodišnje Gastro jeseni u Orahovici: Brojni posjetitelji kušali oko 650 kilograma pečenih kestena te ukusne deserte od kesten pirea

U organizaciji Grada i Turističke zajednice grada Orahovice u subotu, 12. listopada u središnjem orahovačkom gradskom parku održana je završna aktivnost ovogodišnje “Gastro jeseni”. Nakon iznimno posjećenog Vinskog maratona, Čobanijade i Fišijade, park je bio ispunjen i na Danima kestena i mladog vina – Kestenijadi. Svi su došli kušati svježe pečene kestene, a za posjetitelje je ispečeno oko 650 kilograma kestena koje su tradicionalno pekli članovi Hrvatskog planinarskog društva Orahovica.

Planinari su redovni sudionici ove manifestacije, zapravo jedni od pokretača iste.

-Sjećam se kako smo na prvim Kestenijadama kestene pekli u raznim posudama, da bi onda naš član Zlatko Tomšić konstruirao “stroj za pečenje” od bubnja za veš-mašinu i to je bila prava atrakcija za sve. Već nekoliko godina pečemo u velikim limenim posudama koje smo sami napravili, a ispod je vatra. Kesteni su bili odlični, krupni i vjerujem svima ukusni – rekao je dopredsjednik HPD-a Orahovica Zorko Steiner.

Dugački redovi se nisu smanjivali tijekom cijele manifestacije, a organizator je uručio zahvalnice sponzorima i donatorima te svim građanima i udrugama koje su pomogle u pripremi ove manifestacije.

U jesenskim delicijama uživao je i gradonačelnik Orahovice Saša Rister zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i posjetiteljima koji su došli u velikom broju.

-Hvala od srca svima koji su nam pomogli, našim planinarima koji svake godine vrhunski ispeku kestene, svim pojedincima koji su rezali i pripremali kestene dan ranije među kojima i članovi Udruge Jaglac. Hvala svim sponzorima i donatorima i na kraju veliko hvala svim posjetiteljima koji su ponovno došli u velikom broju i napunili naš središnji gradski park. Gastro jesen bila je odlična, posjećena, vesela i na najbolji je mogući način eno i gastro ponudom promovirala Orahovicu i ovaj kraj – rekao je gradonačelnik Rister.

Organizator je potom podijelio tristotinjak porcija deserta od kesten pirea koji je tradicionalno pripremila Udruga kuhara i slastičara grada Slatine iz koje je pripremu slastice kao i uvijek predvodila svjetska slastičarka Sandra Jadek.

Na kraju, naravno, ništa bez tamburice. Proveselilo se ovog puta uz trzanje po žicama sastava Joks band iz Đakova.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content