Katarina Vanek iz Orahovice postala doktorica znanosti: “Doktorat smatram tek početkom rada i napredovanja u znanstvenom smislu”

Mladi i uspješni umovi veliki su ponos i svakako budućnost svoga grada. Svaki uspjeh koji poluči mladi čovjek, posebno po pitanju znanja, višestruko je vrijedan i dokaz koliko netko daje sebe i koliki je trud uložen. Katarina Vanek (29) iz Orahovice ovih je dana potvrdila svoje znanje i sposobnost te činjenicu da joj je samo ‘nebo granica’, a sve što je napravila i ostvarila itekako je zaslužila. Naime, ova sposobna i vrijedna mlada žena postala je doktorica znanosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i time se zlatnim slovima upisala u povijest grada Orahovice.

Njena obrazovna priča započela je završetkom Jezične gimnazije u Osijeku te potom nastavljena diplomom na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera također u Osijeku gdje je stekla akademski naziv magistra primarnog obrazovanja s pojačanim engleskim jezikom. Godine 2019. upisala je doktorski studij.

-Upisala sam doktorski studij Cjeloživotno obrazovanje i obrazovne znanosti na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem sam i doktorirala u siječnju 2024. godine s temom doktorskog rada Uloga razredne klime, konstruktivističkoga učenja i učeničke upotrebe digitalnih medija u kvaliteti osnovnoškolske nastave pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tomislava Topolovčana i time stekla akademski stupanj doktorica znanosti – s ponosom kaže Katarina koja je u ovaj doktorat uložila ogroman trud i rad.

Priznala nam je da je od upisa na doktorski studij 2019. godine doista uložila puno truda i vremena i to ponajviše do tada slobodnog vremena u polaganje prije svega ispita pa onda i u provedbu istraživanja te obradu tih podataka za izradu doktorskog rada.

-Kako se 2020. godine dogodila situacija s koronavirusom, možda se bilo i malo lakše izdvojiti iz dotadašnje organizacije slobodnog vremena u smislu društvenog života kako bih se posvetila doktorskom studiju. Moji bližnji imali su jako puno razumijevanja za mene tako da sam uspijevala uskladiti posao, preostalo slobodno vrijeme i doktorski studij – nastavlja Katarina.

Ističe kako je doktorat kruna njenog dosadašnjeg obrazovanja.

-Tijekom doktorskog studija stekla sam nova znanja i vještine koje su mi danas izrazito korisne u znanstveno-istraživačkom radu, ali i radu s učenicima u osnovnoj školi. Upravo to što u svom svakodnevnom radu uočavam napredak čini me izrazito sretnom – kaže te naglašava, a poznajući je to vrlo dobro i znamo, na doktoratu neće stati.

-U proteklih nekoliko godina doista sam uživala u znanstveno-istraživačkom radu. Slijedom toga, nastavljam se baviti time jer doktorat smatram tek početkom rada i napredovanja u znanstvenom smislu. Neminovno će se to odražavati i na moj rad u školi za koji se nadam da će se time i dalje unaprjeđivati. Vodeći se potrebom za cjeloživotnim učenjem, nastavljam učiti – kao i uvijek uporna je Katarina koja uvijek gleda samo naprijed.

Uspjeh u životu sobom nosi ljude koji čuvaju leđa, tako je i ova svestrana Orahovčanka na svom obrazovnom putu imala taj nužni “mali krug velikih ljudi” iza sebe.

-Tijekom doktorskog studija izrazito mi je važna bila podrška obitelji i drugih bliskih osoba. Uz to, važna je i dobra suradnja s profesorima i kolegama na studiju. Imala sam veliku podršku svih meni važnih i bliskih ljudi, a najviše svoje obitelji i na tome im svima neizmjerno hvala. Želim iskoristiti priliku i da se zahvalim profesorima, suradnicima i studijskim kolegama na suradnji, kao i mentoru na svim vrijednim savjetima. Idemo dalje, težiti novim znanjima – zaključuje Katarina Vanek.

(www.icv.hr, vg, foto: Privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content