Još jedno Umrežavanje seoskih žena u Kladarama okupilo ljubiteljice ručnog rada i očuvanja tradicije

U Društvenom domu u Kladarama, danas (utorak) je održano jedanaesto po redu „Umrežavanje seoskih žena“, a sve u organizaciji udruge Čuvarica kulture baštine iz Kladara uz pokroviteljstvo Općine Pitomača i Turističke zajednice općine Pitomača.

Umrežavanje seoskih žena okuplja čuvarice tradicije, ali i ljubiteljice ručnoga rada. Tako se na njihovim susretima može vidjeti svašta: od tradicionalnog do modernog veza, od štirkanja do izrade buketa od svijeća.

-Ove godine na umrežavanju seoskih žena ugostili smo devet udruga i 20 pojedinaca iz tri županije. Oni su prikazali tradiciju i ručni rad kao što je heklanje, štrikanje, našivavanje, štikanje, izrada cvijeća od krep papira, izrada patchworka od kravata na šivaćoj mašini, izradu goblena, čunčanu čipku, čipka na drotu te raznih ukrasa od otpadnih materijala kao što su stare knjige, boce, čepovi i materijala pronađenih u prirodi. Također, pošto je uskoro dan kravata imali smo izloženo i oko 70 komada kravata. Cilj umrežavanja je popularizirali ručni rad te pokazati svu raskoš ručnog rada kojeg stvaraju ruke seoskih žena – kažu nam iz Udruge.

Na ovoj zanimljivoj radionici i prezentaciji o kulturi izrade ručnog rada moglo se vidjeti i mlado i staro, a osim članica Udruge Čuvarice kulturne baštine, sudjelovale su i Uzorne Hrvatske seoske žene, Udruga žena Gudovac , HORKUD “Golub” Bjelovar TTR sekcija, Udruga umirovljenika Podravske Sesvete, Udruga umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, Udruga žena “Guščarice” Grabrovnica , KUD Petar Preradović Grabrovnica , KUD “Podravka” Starogradački Marof , Udruga žena Kloštar Podravski i Udruga Hrvatska žena Ferdinandovac.

Sve njih povezuje ljubav prema tradiciji, a da tradicija neće nestati zasigurno dokazuje i ova uspješno provedena manifestacija koja svake godine okuplja sve više sudionika.

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content