Javna akcija udruge SOS Virovitica: “Širiti ideju nenasilja putem obrazovanja i podizanja svijesti javnosti”

U sklopu projekta “SOS za nenasilje”, kojeg udruga SOS Virovitica provodi u suradnji s Gradom Viroviticom, danas (srijeda) je ispred Gradske tržnice u Virovitici održana javna akcija povodom Međunarodnog dana nenasilja.

Na javnoj akciji građanima su podijeljeni promotivni i informativni materijali kako bi podsjetili da iako je nasilje prisutno i postoji, da postoji i drugi način – način koji se temelji na dijalogu, toleranciji, razumijevanju i empatiji.

-Danas obilježavamo Međunarodni dan nenasilja i kroz ovu javnu akciju želimo podsjetiti sve na važnost vrijednosti empatije, razumijevanja, tolerancije, solidarnosti i kako trebamo živjeti te vrijednost svakodnevno. Na žalost, svjedoci smo toga da je nasilje svugdje oko nas. Vidimo ga u medijima, u osobnim odnosima i zaista ovakvi dani su važni da osvijestimo da postoji drugi način, da postoji mirno rješavanje sukoba – rekla nam je Daniela Pecolaj iz Udruge SOS Virovitica.

Ovakvi dani služe kao prilika da se osvrnemo na to koliko je nasilje štetno u svim svojim oblicima i da se podsjete građanstvo da su mir, poštovanje i suradnja mogući, ali zahtijevaju kolektivni trud.

-Pozivamo sve osobe koje djeluju u javnom prostoru da osude nasilje i aktivno djeluju protiv njega te sve građanke i građane da njeguju poštovanje, toleranciju, razumijevanje i empatiju u svakodnevnom životu jer samo kroz zajedničko djelovanje možemo stvoriti pravednije i sigurnije društvo za sve – kažu iz Udruge SOS.

Međunarodni dan nenasilja obilježava se na dan rođenja Mahatme Gandhija, idejnog začetnika filozofije i strategije nenasilja. Njegovo djelovanje podsjeća nas da nenasilje nije pasivnost, već oblik ustajanja protiv nepravde i suprotstavljanje nasilju. Nenasilne metode možemo koristiti u svakom aspektu svojeg života počevši od odnosa prema sebi do odnosa prema osobama u svojoj okolini.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content