INVESTIRANJE U BUDUĆNOST Virovitica značajno povećava kapacitete za obrazovanje i odgoj djece, evo koje promjene čekaju građane

Virovitica je u središtu velikih promjena koje će značajno poboljšati uvjete za obrazovanje i odgoj djece. Grad se priprema za izgradnju treće osnovne škole koja će omogućiti jednosmjensku nastavu i rasteretiti postojeće škole, kao i proširenje kapaciteta vrtića izgradnjom novog kako bi se zadovoljile potrebe mladih obitelji.

Ovi projekti, financirani iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, usmjereni su na stvaranje boljih uvjeta za obrazovanje i odgoj djece, pružajući im moderni i funkcionalni prostor za učenje i rast. Virovitica je posvećena stvaranju okruženja u kojem će svako dijete imati priliku za kvalitetno obrazovanje i razvoj, ističe gradonačelnik Ivica Kirin.

– Za treću osnovnu školu trenutno čekamo odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih o sufinanciranju. Čim dođe odluka, očekuje nas potpisivanje sporazuma te nakon toga raspisivanje natječaja kako bismo što prije započeli s izgradnjom – kazao je gradonačelnik. Dodao je da će škola značajno rasteretiti postojeće dvije osnovne škole, omogućujući jednosmjensku nastavu.

DJECJI VRTIC vizualizacija2810 1 1

Osim nove škole, Kirin je najavio i velike radove na energetskoj obnovi OŠ Vladimir Nazor i nekadašnje zgrade COOR-a i današnjeg vrtića.

– Virovitica će biti jedno veliko gradilište, kao što smo i najavili – naglašavajući kako grad ulaže u osnovne infrastrukturne projekte koji su ključni za njegov daljnji razvoj.

Gradonačelnik je istaknuo i kako su u pripremi projekti vezani uz širenje kapaciteta vrtića. Novi vrtić moći će primiti 206 djece, a u njemu će biti zaposleno 20-ak odgajatelja uz tehničko osoblje.

– Tako smo riješili jedan dio problema, no planiramo dalje. Nakon izgradnje vrtića i treće osnovne škole, planiramo pojedine područne škole pretvoriti u vrtićke kapacitete kako bi se rasteretila gradska središta, a stvorili dodatni kapaciteti za sljedeće dvije do tri godine – rekao je Kirin.

U planu je i realizacija nove glazbene škole s koncertnom dvoranom kroz ITU mehanizam. Izvođač radova je uveden u posao, a ovih dana počinju i sami radovi. Ova škola će stvoriti uvjete za razvoj novih kulturnih i obrazovnih sadržaja te, na kraju, omogućiti osnivanje umjetničke škole koja će, uz glazbeno obrazovanje, uključivati i plesno obrazovanje.

Ivica Kirin

Govoreći o demografskim izazovima, Kirin je istaknuo kako Virovitica nije zabilježila veliki gubitak stanovništva u usporedbi s drugim gradovima u Slavoniji.

– Gubimo stanovnike na razini na kojoj gube i drugi gradovi, zbog otvorenog europskog tržišta rada. Međutim, broj izdanih građevinskih dozvola za stanogradnju pokazuje da se grad razvija, stanovi se grade i popunjavaju, a gužva u gradu svjedoči da je Virovitica živa i aktivna – ističe.

Zaključujući, Kirin je naglasio da se svi projekti, uključujući izgradnju vrtića, škola, sportskih sadržaja i bazena, provode s ciljem osiguravanja visokog životnog standarda u Virovitici.

– Želimo građanima Virovitice, ali i onima koji žele doći živjeti ovdje, pružiti standard koji je usporediv s velikim gradovima poput Zagreba. Imamo sve što treba za kvalitetan život – zaključio je gradonačelnik. 

(www.icv.hr, žđl, foto: arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content