Igra uz obrazovanje: U virovitičkoj Knjižnici predstavljen novi program Igraonice “Pripovjedaonica – do boljih grafomotoričkih i govornih vještina”

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica nastavlja s aktivnostima u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, koji pod sloganom “Pričaj mi” traje sve do 15. studenog. Danas (petak) je prisutnim roditeljima predstavljen novi program u sklopu Igraonice Gradske knjižnice “Pripovjedaonica – do boljih grafomotoričkih i govornih vještina”.

Ravnatelj Robert Fritz na samom je početku istaknuo zadovoljstvo što je okosnica ovogodišnjeg Mjeseca knjige u vrijednosti pripovijedanja i kazivanja, posebice kod onih najmlađih.

20241018 160410

– Današnja se djeca prije polaska u školu susreću s dosta poteškoća upravo te prirode. Želimo ići u smjeru rješavanja tog problema onoliko koliko naše kompetencije, odnosno kompetencije naših logopeda to dozvoljavaju. Dakle, možemo ići do točke gdje djeci uz pomoć pričanja, čitanja i pripovijedanja, tj. razvijanja čitalačke pismenosti, pomažemo u svladavanju jezičnih i govornih vještina. Dalje od toga nastupaju specijalizirani stručnjaci – istaknuo je Fritz, naglasivši kako Igraonica osim igranja, ima i prijeko potrebnu obrazovnu komponentu.

Da se Igraonica virovitičke Knjižnice razlikuje od ostalih, standardnih igraonica, dokazuje i činjenica kako se djeca na istima susreću s poznatim licima, svojim vršnjacima u redovnim skupinama, gdje stječu kontakte i prijateljstva. Ondje dolazi i do pojedinih sukoba, ali i rješavanja istih tih sukoba, razvijajući zdrav socijalni kontakt kod djece.

Danas predstavljeni program odnosi se na djecu predškolskog uzrasta, točnije njih 20-ak koji su polaznici Igraonice, a mjesta za nove članove još uvijek ima.

igraonica

– Želimo osvijestiti roditeljima koliko je važno da djeca usvoje grafomotoričke vještine kao određeni preduvjet za sve potrebne vještine koje se od njih zahtijevaju pri polasku u školu, kako bi lakše krenuli u svijet pisanja i čitanja. Program pripovijedanja do boljih grafomotoričkih vještina održavat će se jednom tjedno, počevši od sljedećeg četvrtka u 17 sati. Treba naglasiti kako naši programi nisu obavezni u smislu da djeca moraju pohađati sve redom, već jednostavno u dogovoru s roditeljima kombiniraju njima najzgodnije programe. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se slobodno uključe – objašnjava Ivana Molnar, knjižničarska suradnica i voditeljica Igraonice.

20241018 161451

Podsjetimo, predstavljeni program nije jedini u sklopu aktivnosti Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Roditeljima i djeci sve dane u tjednu ponuđene su različite aktivnosti; ponedjeljkom, srijedom i petkom na rasporedu je Igraonica na kojoj se obrađuju određene teme kroz različita područja djetetovog razvoja. Utorkom je predviđena engleska radionica na koju dolazi vanjska suradnica i gdje djeca uče osnove engleskog jezika i izgovora. Također, svaka subota u mjesecu rezervirana je za raznorazne programe, od Lego igara pomoću kojih najmlađi razvijaju finu motoriku i koordinaciju ruke, do STEM radionica i pričaonica.

Svi spomenuti programi najbliži su onima koji se provode u vrtićima, napominju iz Knjižnice, s naglaskom da su djeca u dobrim rukama.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, arhivska fotografija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content