HZJZ i UNICEF predstavili rezultate programa PoMoZi: Više od 113.000 učenika u Hrvatskoj ima koristi od programa u koji je uključeno više od 900 škola

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu predstavili su rezultate prvog standardiziranog programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika na nacionalnoj razini PoMoZi Da.

Program PoMoZi Da razvijen je u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo HZJZ-a, a temelji se na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i na rezultatima nacionalnog istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih. Učitelji, nastavnici i drugo stručno osoblje u školama i učeničkim domovima kroz program razvijaju znanja i vještine pružanja psihološke prve pomoći – kako bi znali bolje prepoznavati probleme mentalnog zdravlja i kako bi bili inicijalna podrška učenicima koji pokazuju znakove psiholoških poteškoća, te ih potaknuli da potraže ili prihvate stručnu pomoć ako je potrebno.

-Epidemiološki podaci pokazuju nam da su problemi mentalnog zdravlja među mladima u Hrvatskoj iznimno rašireni. Svaka četvrta mlada osoba u dobi od 16 godina izjavila je da je razmišljala o tome da si naudi, a svaka deseta mlada osoba u toj dobi rekla je da je pokušala samoubojstvo. Obzirom na raširenost ovog problema, vrlo je važno raditi na jačanju mentalnozdravstvene pismenosti. Posebno je to važno kod odgojno-obrazovnih djelatnika koji se, istraživanja nam pokazuju, većinski ne osjećaju dovoljno sigurnim u vlastite sposobnosti. Znanstveno utemeljeni program PoMoZiDa koji je prisutan na nacionalnoj razini, održiv te kojim je do danas osnaženo čak 1390 odgojno-obrazovnih djelatnika neizmjerno je važan za prevenciju problema mentalnog zdravlja te promicanje zdravlja općenito. Drago nam je da je to i UNICEF prepoznao te im zahvaljujemo na podršci i doprinosu u protekle dvije godine – izjavila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med. spec. epidemologije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 50 % svih mentalnih poremećaja počinje prije četrnaeste godine, a UNICEF-ov izvještaj Stanje djece u svijetu iz 2021. pokazao je da 11,5 %, odnosno oko 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem. Mnogi od njih, obeshrabreni stigmama i nerazumijevanjem, zabrinuti da prijatelji, učitelji, nastavnici i obitelji neće prihvatiti njihove osjećaje, često skrivaju svoje probleme s mentalnim zdravljem i bore se sami, u tišini. Odgovornost je odraslih da im budu podrška i izvor informacija, a upravo su učitelji i nastavnici osobe s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena tijekom svojega boravka u školi. Rezultati istraživanja HZJZ-a iz 2017. godine pokazali su da je 98 % odgojno-obrazovnih djelatnika spremno potražiti pomoć za učenike s problemom u području mentalnoga zdravlja, ali njih 71 % pritom nije sigurno u vlastite sposobnosti pružanja pomoći.

Zato je važno osnažiti učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama, a upravo je to cilj uspješne provedbe programa PoMoZi Da, u sklopu kojeg su dosad ostvareni sljedeći rezultati:

  • 3914 odgojno-obrazovnih djelatnika završilo je osnovnu razinu edukacije.
  • 1390 odgojno-obrazovnih djelatnika završilo je naprednu edukaciju.
  • 902 škole uključile su se u program (591 osnovna škola i 311 srednjih škola).
  • Procjenjuje se da je od programa dosad koristi imalo 113 500 učenika, od čega je za one koji imaju neki problem mentalnog zdravlja veća šansa da se ta djeca prepoznaju u okviru škole.

Važan doprinos ovim rezultatima dao je i UNICEF tijekom 2023. i 2024. godine. Sredstvima prikupljenima na Mliječnoj stazi 2022. godine ostvarena je nacionalna pokrivenost programa, osposobljeni su novi voditelji edukacija, povećan je broj nastavnika, učitelja i drugog osoblja u školama i đačkim domovima koji su prošli edukaciju te su uvedeni dodatni moduli za psihološku prvu pomoć djeci i mladima utemeljenu na znanjima o traumi, samoozljeđivanju i samoubojstvima kod djece i mladih.

-Važno je prepoznati snažan utjecaj koji problemi s mentalnim zdravljem u djetinjstvu i adolescenciji mogu imati na budućnost djece i društvo u cijelosti. Ulaganje u mentalno zdravlje naše djece danas ključno je za prosperitetniju budućnost. Kada im pružamo podršku u prevladavanju problema s mentalnim zdravljem, pomažemo im da se bolje nose sa životnim izazovima, omogućujući im da napreduju i doprinose svojim zajednicama. Osnaživanjem učitelja vještinama i znanjem potrebnima za podršku u nošenju s problemima s mentalnim zdravljem stvaramo podržavajuće školsko okruženje, u kojem svako dijete može dobiti razumijevanje koje mu je potrebno. Nastavimo zajedno raditi na tome da se ni jedno dijete ili mlada osoba ne mora sama nositi s problemima s mentalnim zdravljem – zaključila je Luisa Brumana, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Više o programu PoMoZi Da

PoMoZi Da program je zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika s ciljem učinkovitije zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih u školskom okruženju. Razvijen je u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo HZJZ-a i prepoznat je kao inovativni standardizirani program utemeljen na dokazima i potrebama, prvenstveno učitelja i nastavnika, a u izradi je sudjelovala skupina stručnjaka iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice. Program PoMoZi Da razvija nacionalnu mrežu 3P edukatora – educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo – koji provode edukacije o mentalnom zdravlju u svojim županijama. Ured UNICEF-a za Hrvatsku, zahvaljujući donacijama prikupljenima humanitarnom utrkom Mliječna staza, financijski je podržavao provedbu programa od ožujka 2023. do rujna 2024. godine.

(UNICEF Hrvatska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content