Hrvatski duhani postigli znatan napredak s prestižnim globalnim AWS certifikatom za upravljanje vodom

Hrvatski duhani lokacija Virovitica su Alliance for Water Stewardship (AWS) Core certificirano mjesto. Za više informacija posjetite a4ws.org/certification.

Upravljanje vodom je proces rada s drugima na identifikaciji i hvatanje u koštac sa složenim izazovima s kojima se suočavamo oko održivog korištenje vode. AWS definira upravljanje vodom kao korištenje vode koje je društveno i kulturno pravedno, ekološki održivo i ekonomski korisno, postignuto kroz proces koji uključuje dionike i koji uključuje radnje temeljene na lokaciji i slivu.

Hrvatski duhani, koji posluju sklopu BAT grupe, prepoznaju važnost poduzimanja pozitivnih radnji za smanjenje utjecaja na okoliš kako bi proaktivno osigurali ekološku i poslovnu održivost. Misija Hrvatskih duhana je očuvanje i zaštita voda, kao sastavni dio zaštite okoliša, a u kompaniji su se obvezali na usku suradnju s dobavljačima duhana i drugim dionicima kako bi na otvoren i transparentan način ublažili utjecaj proizvodnje duhana na vodu.

U Hrvatskim duhanima su svjesni mnogih izazova vezanih za vodu i korištenje vode u slivu, kao što su dostupnost javnih sustava za navodnjavanje, dostupnost pitke vode i odvodnje otpadnih voda, potrebe za uštedom i učinkovito korištenje vode zbog održavanja dobrog količinskog stanja voda te potrebe zaštite površinskih i podzemnih voda od zagađenja.

Na tom su putu Hrvatski duhani ostvarili znatan napredak, ponajviše kroz primjenu mjera za uštedu vode, odnosno unaprijeđeno praćenje potrošnje vode unutar kompanije, kontrole i pravovremeno otklanjanje nekontroliranog curenja vode, kao i kroz edukacije zaposlenika. Svim tim mjerama 2023. godine smanjena je potrošnja vode po kilogramu gotove robe za 14% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, uz ostvareno reciklirane vode 39% na lokaciji Virovitica, što je za 3% bolje od planiranog.

AWC ICV 2

U suradnji s najvažnijim partnerima, proizvođačima duhana, također su postignuti značajni rezultati. Povećane su površine duhana obuhvaćene navodnjavanjem, te su tako ostvarili napredak na putu prema ostvarivanju ambiciozno postavljenih ciljeva.

Nastavljene su aktivnosti na organiziranom prikupljanju i pravilnom zbrinjavanju otpada nastalog tijekom proizvodnje duhana, te je ove godine prikupljeno 84% kontejnera za presadnice, što je veliki napredak u odnosu na 2023. godinu, kada je prikupljeno 47%. U pripremi su i aktivnosti na prikupljanju ambalaže od sredstava za zaštitu bilja.

I u 2024. godini nastavljaju s aktivnostima za daljnje smanjenje potrošnje vode, primjenom mjera za kontrolu i pravovremeno otklanjanje nekontroliranog curenja vode te kontinuiranom edukacijom zaposlenika.

U suradnji s partnerima nastavit će raditi na povećanju postotka navodnjavanih površina duhana, uz povećanje postotka navodnjavanja sustavima kap na kap, a planiran je i nastavak aktivnosti na prikupljanju kontejnera za presadnice i ambalaže od sredstava za zaštitu bilja.

Također, nastavit će se uspješna suradnja s dobavljačem vode, javnim ustanovama i institucijama u cilju unaprjeđenja upravljanja vodom u okruženju.

U Hrvatskim duhanima zahvaljuju proizvođačima na doprinosu u ostvarenju zajedničkih ciljeva: racionalnog korištenja vode u proizvodnji duhana primjenom navodnjavanja kap na kap i u primjeni mjera za zaštitu voda od zagađenja, posebno u pogledu kontrolirane primjene pesticida i mineralnih gnojiva, te odgovornog postupanja s otpadom i prikupljanju otpada, koji se zbrinjava na za okoliš prihvatljiv način.

(Hrvatski duhani)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content